BLOG
20.8.2024

Tři zásadní důvody, proč není dobrý nápad kupovat fotovoltaiku z německého supermarketu

Před pár týdny se v médiích objevily články o tom, že za hranicemi seženete fotovoltaiku, která se vejde třeba i na balkon. Za pár tisíc korun. Ke cti domácích novinářů rádi dodáváme, že chytlavé téma pojali tentokrát hodně objektivně. Vůbec totiž nevadí, že v ČR podobnou nabídku nemáme. Kvůli legislativě, ale i obecným pravidlům pro efektivní využívání solární energie, u nás totiž nedává smysl – do Německa tedy pro tyhle soláry nejezděte.

Přehledný obsah článku:

  • Fotovoltaika se v Německu řídí jinými pravidly než v ČR
  • Státní podpora FVE je v Německu zaměřená na výkon, ne úsporu
  • Proč je „balkonová fotovoltaika“ v ČR (ekonomický) nesmysl?
  • Fotovoltaika ze supermarketu moc neušetří, a ještě vám hrozí pokuty
  • Levná solární stavebnice není v Německu žádný unikát
  • Stavebnicová fotovoltaika vyrábí, ale šetří úplně minimálně
  • Co je podstatné u fotovoltaiky – zejména pro majitele bytů? 
  • Proč si vybrat instalaci FVE od Domů sobě?

TIP: Objednejte si nezávaznou nabídku fotovoltaiky zdarma a do 24 hodin

1. Fotovoltaika se v Německu řídí jinými pravidly než v ČR

Když chceme vysvětlit, proč není pořízení fotovoltaické stavebnice z Německa pro českého kutila dobrý nápad, musíme začít tím hlavním – podmínky pro fotovoltaiku v ČR jsou oproti Německu zásadně jiné. A rozhodně to neznamená, že horší. Dotace na pořízení FVE Němci téměř neznají a návratnost investice je tam běžně okolo 12 let. Pro Čechy by to bylo nepředstavitelně dlouho – Domy sobě mají řadu instalací s návratností pod 5 let. Víceméně hlavní německá výhoda je tak v bezproblémovém připojení fotovoltaiky do sítě. Rozvodná síť tam už totiž prošla nákladnou modernizací, což vyřešilo problémy s připojitelností. Na druhou stranu – není to žádná záruka, že se vám solární energie vyplatí. To německý stát nezajímá. 

Státní podpora FVE je v Německu zaměřená na výkon, ne úsporu domácností

Jak jsme psali třeba v článku Na přetocích nevyděláte, ohledně udržitelných zdrojů je státní podpora v Německu zaměřena vcelku výhradně na objem výroby. Například v podobě bonusu za každou vyrobenou kWh. I díky tomu jsou ostatně Němci solární velmoc. Obnovitelné zdroje vyrábějí přes polovinu německé energie a podíl solárních panelů na celkovém energetickém mixu je přes 12 procent. (Pro srovnání, v České republice tvoří všechny obnovitelné zdroje asi 4 procenta.) Proč tedy říkáme, že naše domácí podmínky nemusí být nutně horší? Protože z pohledu majitele fotovoltaiky je český systém podpory výhodnější – snaží se, abyste uspořili. Kolik vyrobíte, to nechává na vás. I proto jsou solární systémy v ČR orientované na (ekologicky ideální) maximální úsporu. Nadvýroba je totiž v drtivé většině nevýhodná. 

„Šetřit díky fotovoltaice můžete i v paneláku, činžáku nebo bytovce. Spíš než solární panely ze supermarketu vám k tomu ale pomůže správně a bezpečně zapojená fotovoltaika pro celý bytový dům.“ 

2. Proč je „balkonová fotovoltaika“ v ČR (ekonomický) nesmysl? 

Tím se dostáváme k druhému důvodu – efektivitě. Německá solární stavebnice na balkon je sice malá (podle toho, kolik modulů použijete, vyrábí max. 600–800 Wp, běžná velikost FVE pro českou rodinu byla přitom loni 10,3 kWp), nicméně je založená na principu, že alespoň nějaká výroba je lepší, než žádná. V Německu, kde balkonovou FVE bez problémů připojíte do sítě a stát vám za vyrobenou energii ještě připlatí, to dává smysl. V Česku vůbec.

Fotovoltaika ze supermarketu moc neušetří, a ještě vám hrozí pokuty

  • Primárně, pokud bydlíte v bytovém domě, pro které jsou samozřejmě podobné malé instalace zamýšlené, nemůžete si ji podle českých zákonů jen tak umístit na balkon. 
  • Za druhé, i kdybyste si to nějak domluvili se sousedy a vedením SVJ, její připojení do sítě vám musí schválit distributor. Jinak riskujete opakované pokuty v řádu tisícikorun. 
  • Na podomácku instalovanou balkonovou fotovoltaiku se navíc nevztahují žádné, natož investiční dotace z programu Nová zelená úsporám. Zbytečně byste se tak připravili až o 50 % z ceny fotovoltaiky. 
  • I kdybychom všechny předchozí výhrady pominuli, jak říkají odborníci – „stavebnice jsou dobré pro každého, ale výhodné nejsou pro nikoho“. Pokud nechcete prostě jen za každou cenu vyrábět pomocí solární energie (což právě podporuje Německo), pak pro vás podobné řešení v ČR ekonomicky vůbec nedává smysl. 

Levná solární stavebnice není v Německu žádný unikát

V české diskuzi o nabídce fotovoltaiky ze supermarketu zanikla informace, že podobné fotovoltaiky (na balkon) nejsou v Německu výjimečné. Píše se o tom proto, že daný řetězec máme i u nás. Solární panely na balkonech nebo místo zahradního plotu jsou jinak v Německu vcelku běžná záležitost. Je pravda, že se hodně mluvilo o ceně – za zhruba 7500 Kč prý fotovoltaika značky Parklife údajně vyjde zhruba na polovinu srovnatelných FVE. Jenomže když se dostanete k detailnějším rozborům, aby se vám stavebnice přece jen vyplatila, potřebujete její maximální variantu a ideálně i se záložní baterií (5 kWh) za pěkných pár tisíc navíc. Rázem se pohybujete okolo 20 000 Kč, a ještě pořád jste to ani nevybalili. Že u nás tohle zařízení v podstatě ani nesmíte instalovat, o tom už jsme mluvili. Výhodnost je tedy v tomto případě opravdu hodně relativní pojem. 

„Domy sobě dodávají fotovoltaiku kompletně na klíč, s ověřenou úsporností přes 65 % a návratností 6–9 let. Sloučení odběrných míst vám ušetří i další tisíce za poplatky okolo dodávek elektřiny.“ 

3. Stavebnicová fotovoltaika vyrábí, ale šetří úplně minimálně

Když to všechno shrneme, pokud byste chtěli do bytu v klasickém paneláku nebo typickém činžovním domě fotovoltaiku, žádná podobná kutilská solární stavebnice pro vás v českých podmínkách nebude to pravé. I kdyby vám ji české zákony umožnili používat, investice se vám bude vracet jenom ztuha a ve srovnání s typickou českou instalací ani nebude možné mluvit o nějakých úsporách. (Koukněte mimochodem na článek Zapálí vám fotovoltaika střechu? Hasiči opakovaně varují, že když už fotovoltaika požár skutečně způsobí, může za to obyčejně fušerská instalace.) Můžete namítnout, že za nevýhodnost může naše legislativa nebo zastaralá rozvodná síť, které vám neumožňují vyrobenou energii prodávat. Ale věřte nám, že poměr cena a výkon by byl i tak hluboko pod standardem, který v ČR u fotovoltaiky považujeme za ekonomicky rozumný. 

Co je podstatné u fotovoltaiky – zejména pro majitele bytů? 

Rozhodně platí, že všechny výhody fotovoltaiky si mohou obyvatelé bytů užívat i v České republice. A troufáme si tvrdit, že v nesrovnatelně vyšší kvalitě, než by zajistila jakákoli německá solární stavebnice. Instalačních firem najdete nespočet, ale jedinou firmou, která se v ČR na fotovoltaiku a další úsporné technologie pro bytové domy specializuje výhradně, jsou Domy sobě. Psali jsme o rychlé návratnosti a vysoké úspoře na elektřině i poplatcích. Pokud si chcete tato tvrzení ověřit přímo na desítkách předaných a rozpracovaných instalací pro SVJ po celé republice, klikněte na stránku realizací. Nebo se podívejte na článek, který shrnuje reálná data nejen z našich vlastních instalací. Stručně řečeno ale platí – nejdůležitější je najít si pro fotovoltaiku spolehlivého partnera, který bude vědět, že:

  • na ceně instalace se vyplatí nešetřit,
  • největší plocha panelů neznamená nejvýhodnější fotovoltaiku,
  • fotovoltaika bez záložní baterie nedává v 99% případů smysl,
  • sloučení odběrných míst ušetří majitelům bytů tisíce ročně na poplatcích,
  • levné komponenty a nekompatibilní sestava jsou jistá cesta k problémům, 
  • a především, že fotovoltaika pro bytový dům je zejména kvůli náročné administrativě úplně jiná disciplína než pár solárních panelů na rodinný domek.  

Proč si vybrat instalaci FVE od Domů sobě?

Neváhejte vyzkoušet naši nezávaznou poptávku zdarma. Celý proces instalace fotovoltaiky pro SVJ a bytová družstva trvá včetně přípravné a administrativní fáze 6–9 měsíců. Takže pokud chcete šetřit už příští rok, není nad čím přemýšlet. Oslovte Domy sobě, které patří  mimochodem do portfolia mezinárodní značky Veolia, a budete mít jistotu, že se své fotovoltaické elektrárny dočkáte přesně podle smlouvy a včas. Dejte nám o sobě vědět!

Nebo si alespoň objednejte náš newsletter. Budete mít vždycky nejlepší přehled, co je ve světě fotovoltaiky nového.