BLOG
19.9.2023

Realizace fotovoltaiky pro bytové domy přehledně a krok za krokem

Když si na schůzi SVJ nebo bytového družstva odhlasujete fotovoltaiku a podepíšete smlouvu, může se začít s realizací. Respektive s přípravami, protože u bytových domů předchází instalaci samotné složitý proces schvalování projektové dokumentace různými úřady a institucemi. Jak zařídit, aby to všechno netrvalo rok? Úřady popohnat nejde, ale pokud máte firmu, která ví, co dělá, můžete ušetřit týdny i měsíce času.

Přehledný obsah článku:

  • Čím se liší fotovoltaika pro bytové a rodinné domy 
  • Jak sehnat spolehlivou firmu na soláry pro SVJ
  • Harmonogram instalace FVE pro bytový dům
  • Přehled dokumentů potřebných od SVJ
  • Projektová dokumentace k fotovoltaice
  • Ani administrativa nemusí být pro SVJ strašák
  • Montáž FVE je u bytového domu třešnička na dortu
  • Sloučení odběrných míst (SOM) a závěrečné revize
  • Neodkládejte instalaci FVE, přicházíte o peníze

Chci rovnou nezávaznou nabídku fotovoltaiky pro SVJ

Čím se liší fotovoltaika pro bytové a rodinné domy

Fotovoltaické elektrárny pro rodinné domy se navrhují v podstatě přes kopírák. Navíc už se v ČR instalují nějakých 12 let, takže se těžko stane, že by i malou a relativně nezkušenou instalační firmu něco zaskočilo. Výpočet je jednoduchý, plocha panelů je pár metrů čtverečních, baterie (pokud se vůbec instaluje) má kapacitu pár kWh a administrativa okolo je ve srovnání s bytovým domem víceméně nulová. Potřebujete jenom doklad o profesionální montáži, pokud chcete dotaci z programu Nová zelená úsporám (NZÚ), a samozřejmě se nevyhnete jednání s distributorem o připojení do sítě. Ale to je tak všechno. Když se zadaří, za 2 až 3 týdny soláry spustíte a hotovo. U bytového domu je nutných kroků výrazně víc. Domy sobě si během let vytvořily spolehlivý realizační „checklist“, který dnes patří mezi nejcennější know-how. Kompletní realizace pro SVJ totiž obsahuje více než padesát kroků.

„Firma, která nemá zkušenost s realizací (a zejména vyřizováním administrativy) fotovoltaické elektrárny pro bytové domy, se na 99 % zasekne už v úvodním kolečku schvalování.“ 

Jak sehnat spolehlivou firmu na soláry pro SVJ

Abyste se při výběru instalační firmy nespálili, nedávejte na doporučení „odborníků“ z internetu. Pokud vám jde o fotovoltaiku pro bytovku, činžák nebo panelák, jediná čistě specializovaná firma jsou i po několika letech stále Domy sobě – tady najdete naše realizace. Služby pro SVJ a bytová družstva ale nabízí i další firmy. V jejich portfoliu ovšem najdete převážně rodinné domky. Každopádně, zda patří mezi ověřené firmy, to se vyplatí zkontrolovat vždycky. V České republice jsou minimálně dvě odborná sdružení, jejichž slovo platí. 

Odborná sdružení odborníků na fotovoltaiku 

Solární asociace je největší profesní sdružení podnikatelů zaměřených na solární energii, produkty a služby. Prosazuje transparentní a férové podmínky pro rozvoj solárních technologií, ale také kvalitu a profesionální standardy. Členy asociace jsou ověřené firmy, mezi které patří i Domy sobě. Podpis Etalonu kvality instalačních firem mj. zavazuje k dodržování kodexu poctivého dodavatele FVE. Mapu ověřených firem a Etalon najdete zde.

Unie komunitní energetiky (UKEN) je zájmová skupina expertů různých oborů, zaměřených na podporu a rozvoj sdílené energetiky. Kromě odborníků z oblasti energií, stavitelství apod. jsou členy i místní samosprávy či organizace zaměřené na životní prostředí. Domy sobě jsou jedním z hlavních partnerů UKEN a díky tomu se například přímo podílejí i na vytváření nové legislativy ke sdílené energetice. Podrobněji o Lex OZE II píšeme tady

Harmonogram instalace FVE pro bytový dům

A teď už k praktickým zkušenostem. Pokud máte odhlasováno a podepsali jste smlouvu (jak má správná smlouva vypadat se podívejte zde), práce mohou začít. Pro představu, o jaký jde proces, je níže k nahlédnutí stručný harmonogram, který klientům předkládají Domy sobě. 

 

Přehled dokumentů potřebných od SVJ

Proces začíná rovnou papírováním. Úplně na začátku od vás totiž dodavatel bude potřebovat dokumentaci k domu. „Jsou to zásadní podklady, bez kterých nemůžeme začít pracovat. Je úplně běžné, že ne každé SVJ všechny papíry dohledá. Ani to není problém, dokážeme si zajistit kopie nebo dokumenty nově vytvoříme. Důležité je neztratit několik týdnů marným hledáním,“ říká Patrik Strnadel, manažer realizací. Lepší je rovnou spustit proces náhrady. Technici se vydají například do archivu místního stavebního úřadu, pro potřeby statického posudku mohou udělat sondáž střechy a podobně. „Všechno se dá vyřešit,“ dodává Patrik Strnadel. 

Jaké podklady tedy instalační firma potřebuje?

Musíme dodat, že každý z dokumentů obyčejně sestává ještě z několika dalších částí, které nerozepisujeme do detailu. Některé nejsou potřeba, ale jiné jsou právě pro fotovoltaiku naprosto zásadní. Ideální je tedy mít dokumenty kompletní. Může se stát, že máte sice desky, ale v nich polovina obsahu chybí. Proto je zásadní dokumenty nasdílet co nejdříve. 

  • Stavební dokumentaci k vytvoření statického posudku
  • Elektrodokumentaci pro urychlení přípravy projektové dokumentace
  • Plné moci (je jich celý balík – pro všechna jednání s úřady a institucemi) 
  • Prokázání o vlastnictví účtu (primárně kvůli získání státní dotace)
  • Zápis ze shromáždění – ověřená osoba a doklad o výsledku hlasování

Hodit se ale může třeba i historie používání budovy. Nikdy předem nevíte, na jaké možné problémy se při instalaci FVE narazí a je dobré tomu předejít. Lepší je vždy podkladů více než méně. Přidávala se na váš panelový dům sedlová střecha s podkrovím? Zateplovali jste plochou střechu nebo měnili izolaci? To všechno může být důležité.

„Dokumenty samotné nestačí. Dalším zásadním krokem realizace fotovoltaiky je přímá prohlídka domu, při které se nedivte, že technici prolezou opravdu všechno od sklepů až po střechu.“ 

Technická prohlídka domu

Zákonem jsou dané požadavky na technickou místnost pro zázemí FVE, pro nové elektrické rozvody apod. Extrémně přísnou kontrolu provedou hasiči kvůli eliminaci i těch nejmenších požárních rizik. Je také nutné projít veškerou elektroinstalaci, rozvody plynu, vody, tepla, ale i případné pozdější úpravy a stavební zásahy kdekoli v domě. Pokud si k fotovoltaice objednáte pro zvýšení úspor i sloučení odběrných míst (SOM, díky kterému šetříte nejen na elektřině samotné, ale i na zbytečných poplatcích okolo), je nutné zabývat se elektroinstalací ještě podrobněji. Při technické prohlídce domu platí, že žádný detail, pozdější úprava stavby nebo rozvodů, ale ani potíže se zatékáním nejsou dost malé, aby nad nimi technici mávli rukou.

Speciální pozornost vyžaduje kontrola střechy

A protože fotovoltaika bude v bytovém domě nejspíš na střeše, tu je nutné podrobit opravdu důkladné kontrole. Ať už z hlediska montáže nebo ideálního využití podmínek pro fotovoltaiku. Technici tedy budou zkoumat nejenom konstrukci a střešní krytinu či izolační sendvič na ploché střeše, ale porozhlédnou se i kolem. Fotovoltaiku si pořizujete na desítky let a v takovém časovém horizontu znamená každé zbytečné zastínění v součtu velké ztráty. Nemáte na střeše zbytečné či nefunkční komíny, antény, sušáky, stožáry, satelity a podobně? Je možné něco z toho zlikvidovat, případně přesunout na jinou část střechy? Kde a kolik máte na střeše hromosvodů? Existuje k nim dokumentace? Jak je to se zatékáním? Kudy odtéká dešťová voda, jaký je spád střechy a kudy je možné vyvést kabely od solárních panelů? To všechno je důležité.

Projektová dokumentace k fotovoltaice pro SVJ

Když jsou úspěšně získány všechny dokumenty k domu, proběhla detailní technická prohlídka a statik vydal dobrozdání k instalaci FVE na střeše, může se začít s přípravou dokumentace k elektrárně. Mimochodem, pokud vám celý proces už na počátku přijde složitý a máte obavu, že buď neseženete všechny podklady nebo váš dům pro fotovoltaiku zrovna nebude vhodný, buďte v klidu. U žádné z desítek realizací, na kterých Domy sobě pracovaly nebo pracují, se to nestalo. Hodí se zopakovat slova manažera realizací Patrika Strnadela: „Všechno se dá vyřešit.“  

Co obsahuje dokumentace k FVE?

Dokumentace k solární elektrárně je vlastně už vaše budoucí fotovoltaika na papíře a její příprava zabere nejvíce čistého času v rámci celé technologicko-administrativní fáze projektu. Schválně píšeme čistého času, protože úplně nejdelší je v drtivé většině případů čekání na vyjádření úřadů a institucí. Takže – pro realizaci je potřeba vytvořit následující dokumenty:

  • Jednopólové schéma SOM a FVE
  • Rozložení panelů na střeše
  • Technickou zprávu pro SOM
  • Návrh konstrukce pro montáž panelů
  • Výkres umístění technologie FVE
  • Specifikaci potřebných komponent

Úplně zásadní je pro realizaci FVE schválení hasičů

Pokud máte zkušenost s fotovoltaikou pro rodinný dům, o které se místní hasiči ani nemusí dozvědět, pak vás intenzita jednání s Hasičským záchranným sborem (HZS) překvapí. Jedná se o jeden z nejdůležitějších kroků administrativy. A stejně jako u ostatních jednání s úřady platí, že problém není jen nedostatečná legislativa (která by jasně definovala, co je správně a co není), ale i malá zkušenost s fotovoltaikou pro bytové domy. Často bohužel záleží zejména na pečlivém vysvětlování a ochotě k domluvě. Pevně daná pravidla totiž neexistují. I proto je vytvoření tzv. PBŘ (požárně-bezpečnostní řešení) fotovoltaiky pro bytový dům trochu noční můra. Co k vytvoření PBŘ potřebujete?

  • Technickou zprávu objektu
  • Stávající PBŘ objektu (konstrukce, počet podlaží, provoz v budově apod.)
  • Výkresy střech s FVE
  • Popis objektu a FVE (umístění technologie vč. výkresu místnosti s technologií)
  • Kategorizace stavby z hlediska PO (požární ochrany)
  • Výkres místnosti s technologií (baterie, střídač, rozvaděče)
  • Schéma zapojení FVE + SOM 

A pokud za vás tohle jednání zařizuje dodavatel, jako to dělají Domy sobě, pak samozřejmě potřebují ještě speciální plnou moc k vyřízení PBŘ. 

Administrativa okolo FVE pro vás nemusí být strašák

V dlouhém seznamu povolení, která jsou k realizaci fotovoltaiky pro SVJ potřeba, bychom se ale mohli zaseknout nadlouho. Ostatně podobně, jako kdybyste se o průchod administrativní džunglí pokoušeli bez zkušeností sami. Nebo v doprovodu firmy, která vás láká na skvělou cenu a má desítky hezkých referencí, ale v reálu jsou to pouze rodinné domky. Věřte nám, že to je úplně jiná disciplína. Ačkoli se tady snažíme o plus mínus podrobný přehled náležitostí realizace, úplně do detailu proces popsat nejde. I proto, že v něm velkou (a časově náročnou) roli hrají průběžné konzultace řešení s různými orgány, opakované úpravy a opětovné schvalování. A to všechno je navíc případ od případu odlišné. Ani kompletní seznam by tedy nebyl z hlediska reálného světa úplný. Důležité je, že nic z toho by vás od fotovoltaiky nemělo odradit.

„Zkušená firma vás procesem realizace fotovoltaiky pro bytový dům provede a dotáhne ho do úspěšného konce, aniž by vás zatěžovala složitou administrativou. Je to pro vás to nejlepší a nejefektivnější řešení.“ 

Montáž FVE je u bytového domu třešnička na dortu

Ve chvíli, kdy se může přistoupit k montáži fotovoltaické elektrárny a všech jejích součástí, máte nejdelší a nejnáročnější části realizace za sebou. Ačkoli je výkon a objem technologií i pro malé bytové domy samozřejmě násobně vyšší, než u malých fotovoltaik pro rodinné domy, reálná fyzická instalace už obyčejně trvá maximálně měsíc. A jeřáb s nějakým záborem okolo domu vás bude obtěžovat zhruba polovinu té doby. Poslední dva týdny už probíhají práce uvnitř domu. A znovu platí, že čím zevrubnější byla úvodní technická prohlídka domu, tím méně nečekaných zádrhelů se může objevit. 

Sloučení odběrných míst se vyplatí

Pokud si k fotovoltaice přidáte i sloučení odběrných míst (SOM), abyste se zbavili většiny poplatků distributorovi, je po dokončení fotovoltaické elektrárny nutné provést ještě jednu operaci. (Přehled výhod SOM najdete v tomto článku.) Neobejde se bez součinnosti dosavadního dodavatele, protože je potřeba nahradit původní (draze pronajímané) elektroměry novými, které už jsou v majetku SVJ a jejich používání je pro majitele bytů zadarmo. A je potřeba to udělat naráz, aby obyvatelé bytů nebyli bez elektřiny déle, než je k výměně nezbytně nutné. To už je ale poslední komplikace, která se reálně dotýká přímo života v domě. Pokud budete chtít změnit dodavatele, který dosud řešil elektřinu ve společných prostorách a na kterého díky sloučení odběrných míst celý dům automaticky přejde, Domy sobě vám pomohou s výběrovým řízením. Bude pak fungovat stejně, jako centrální dodavatel vody nebo tepla. 

Závěrečné zprávy, revize a předání díla

Následuje finální vlna administrativy, která si bohužel někdy nezadá s byrokracií v průběhu realizace, ale opět vás nemusí moc trápit. Vznikne dokumentace k finální realizované podobě FVE (řešení se během schvalování průběžně upravuje podle připomínek úřadů, zároveň ale musí být zachovány parametry domluvené ve smlouvě), proběhnou revize fotovoltaiky, Domy sobě kontaktují distributora kvůli připojení vaší FVE do sítě (tenhle souhlas taky není samozřejmost – viz podrobnější informace zde) a podají za vás žádost o dotace z již zmíněného státního programu Nová zelená úsporám (NZÚ). Ačkoli se vyřízení NZÚ od září 2023 opět zjednodušilo, i to je lepší nechat odborníkům, abyste na výplatu peněz nečekali zbytečně dlouho. I tuto službu poskytují Domy sobě na klíč. 

Neodkládejte instalaci FVE, přicházíte o peníze

V každém případě platí, že není důvod se instalace fotovoltaiky z jakéhokoli důvodu obávat. Vyřešit se dají jak chybějící podklady, tak komplikovaná situace v domě a Domy sobě jsou schopny vám pomoci i se zajištěním úvěru. Který pak můžete splácet z peněz, které vám fotovoltaika každý měsíc ušetří. Při správné optimalizaci a plánování to může být skutečně dokonalé win-win řešení 

Chtěli byste solární panely instalovat i na váš bytový dům? Zodpovíme vám všechny dotazy, pomůžeme vám přesvědčit nerozhodné sousedy a rezervujeme vám termín instalace. Ozvěte se nám

Nebo si alespoň objednejte náš pravidelný newsletter. Neuteče vám žádná novinka ani akce. Dáme vám například vědět, až se na našem YouTube kanálu objeví záznam z webináře, který jsme se tady pokusili ve stručnosti přepsat. Ale živá diskuze byla mnohem obsažnější.