BLOG
31.7.2024

Proč si pořídit fotovoltaiku pro bytové domy? Odpovídáme na praktické dotazy z webináře

Jak si vybrat spolehlivého dodavatele fotovoltaiky pro bytový dům? Realizace fotovoltaiky pro SVJ krok za krokem. Tato a další témata jsme probírali během našich webinářů, které můžete už déle než rok sledovat naživo nebo si je pustit ze záznamu na našem YouTube kanálu. Naposledy poslali posluchači tolik dotazů, že jsme je během vysílání nestihli zodpovědět. Proto se k nim vracíme. Téma znělo fotovoltaika od A do Z a dotazy směřovaly primárně k praktickým záležitostem okolo instalace a provozu FVE pro bytové domy.

Přehledný obsah článku:

  • Domy sobě – specialista na fotovoltaiku pro SVJ
  • Konference o fotovoltaice a další aktivity
  • Vyžaduje fotovoltaika úpravy elektrických rozvodů?
  • Započítáváte do návratnosti úvěr na investici?
  • Jaká je ideální kapacita baterie k fotovoltaice?
  • Řešíte po instalaci solárních panelů správu spotřeby? 
  • Má smysl používat záložní baterii i bez fotovoltaiky?
  • Proč si vybrat instalaci FVE od Domů sobě?

TIP: Objednejte si nezávaznou nabídku fotovoltaiky zdarma a do 24 hodin

Domy sobě – specialista na fotovoltaiku pro SVJ

Jsme jediný specialista na fotovoltaiku a další energeticky úsporné služby pro bytové domy na českém trhu. Žádná jiná firma v ČR se segmentu solární energie výhradně pro bytovky, činžáky a panelové domy systematicky nevěnuje, ačkoli u nás v podobném typu bydlení žije přes 50 % obyvatel. Čím to je? Fotovoltaika pro bytové domy je vedle jednoduchých instalací pro rodinné domy mnohem složitější, zejména z hlediska administrativy a všech potřebných razítek a povolení. Vedle rozpočtově štědřejších solárních zařízení pro firmy zase nepřináší takový zisk.

Konference, webináře i spolupráce na legislativě komunitní energetiky

I když by tedy měla být z hlediska úspory energií, finančních úspor i snižování emisí fotovoltaika pro bytové domy důležitou součástí energetického mixu ČR, za ostatními oblastmi významně zaostává. Snažíme se to změnit. A díky finančnímu zázemí v rámci společnosti Veolia k tomu patří i naše bohatá edukační činnost. Vedle školení a konferencí nám v přímém kontaktu se zájemci z řad výborů SVJ a bytových družstev pomáhají právě naše webináře. Děkujeme, že vás fotovoltaika zajímá, a doplňujeme odpovědi na dotazy z posledního přenosu.  

Záznam z vysílání pořadu, během kterého na vaše dotazy odpovídal ředitel služby Domy sobě, Stanislav Gaj, najdete zde. Nebo můžete kliknout rovnou na fotku z úvodu videa. Na dotazy z diskuze k přenosu zde v článku pak odpovídal společně s produktovým specialistou Domů sobě Janem Kvapilem, kterého můžete znát hned z našeho prvního webináře.

Je potřeba v souvislosti s fotovoltaikou na bytovém domě udělat nějaké úpravy HDV (hlavní domovní vedení), bleskosvodu a podobně?

V případě bleskosvodu to řešíme případ od případu. Když jeho umístění zasahuje do ideálního prostoru instalace, pak ho přesouváme. Pokud jde o elektrický rozvod v domě, je hlavní rozdíl ve variantě zvoleného řešení. Instalace pro klasické komunitní sdílení nevyžaduje téměř žádné úpravy. Doposud si ale většina zákazníků vybrala řešení využívající sloučení odběrných míst, což znamená přidání jednoho rozvaděče. Ani to ale není žádný složitý zásah, kvůli kterému by nájemníci zůstali den nebo dokonce déle bez proudu. 

Jsou v nákladech na návratnost fotovoltaiky započítány náklady na úvěr, které mohou činit až 100 procent z ceny realizace. 

Domy sobě v rámci spolupráce s výbory SVJ nebo bytových družstev pomáhají s výběrem nejlepšího úvěru, ale případné náklady na jeho pořízení a splácení do kalkulace nezapočítáváme. Za prvé jde v každém případě o jiné náklady, které my nedokážeme ovlivnit. A za druhé bychom tak zákazníky připravili o možnost smysluplného porovnání nákladů a výnosů jednotlivých realizací. Když v nich úvěry započítané nejsou, výsledná čísla poskytují reálný náhled na čistou efektivitu instalace. Po domluvě samozřejmě klientům návratnost včetně úvěru spočítáme také. Může ostatně ovlivnit i výběr mezi úvěrovými nabídkami. 

Používáte centrální optimalizaci? Nějaký mikrogrid?

Pokud jde o napojení na systém optimalizace, který je například i podmínkou pro přiznání jedné z částí dotačního programu Nová zelená úsporám (NZÚ), tak odpověď zní ano. Maximální optimalizace výkonu fotovoltaiky je ostatně už od návrhu jeden z našich hlavních cílů. Z hlediska „mikrogridu“ se tedy primárně snažíme spojit příjemné s užitečným a poskytnout obyvatelům bytových domů další benefit. Cílené zvyšování spotřeby v okamžiku přetoků proto řešíme pomocí chytrých zásuvek. Splňují podmínky pro udělení dotace NZÚ, a zároveň nabízejí obyvatelům začít (nebo doplnit) řešení úspor pomocí chytré domácnosti. 

Jaká je ideální kapacita baterie k fotovoltaice pro byt v panelovém domě? Máte spočítanou nějakou křivku kapacita vs. návratnost? Jaké typy baterií používáte?

Na to nemáme univerzální odpověď. Pokud má fotovoltaika fungovat co nejlépe, s co nejvyšší efektivitou a úsporností, neexistují typová řešení. Každý dům je ostatně jiný i z hlediska počtu bytů, obyvatel a tedy i spotřeby. Obecně řečeno, baterii ve výsledku škálujeme podle velikosti fotovoltaiky a ne podle počtu bytů. Platí to zejména ve chvíli, kdy je využitelná plocha střechy menší a počet bytů pak na velikost solárních panelů přestane mít vliv. V ideálním případě a velice přibližně se dá počítat cca 1kWh kapacity na byt. Pokud jde o typ baterií, aktuální modely vždy uvádíme u nás na webu v seznamu používaných komponent. Obecně jde vždy o akumulátory typu LiFePo, které jsou nejbezpečnější a pro použití s fotovoltaikou ideální.

Nabízíte nějaký typ leasingu fotovoltaiky? S postupným splácením, nebo dokonce s vaším podílem na výnosech. A po určitém počtu let by zařízení připadlo bytovému domu.

Aktuálně tento obchodní model neprovozujeme. Jednalo by se v principu o službu finančního rázu a museli bychom buď zásadně rozšířit naše portfolio služeb nebo vstoupit do partnerství s nějakou finanční institucí. Zaměřujeme se na fotovoltaiku a další úsporné služby v energetické oblasti, takže v budoucnu o tom nejspíš nebudeme uvažovat.  

Mluvíte o zkušenostech. Kolik realizací pro bytové domy máte reálně v provozu a jak dlouho? Jaká je vaše nejdelší zkušenost s instalací na bytovém domě?

Domy sobě vznikly v roce 2020, kdy se zdálo, že legislativa pro sdílení energií je už za dveřmi. Od počátku jsme se totiž chtěli zaměřovat výhradně na fotovoltaiku pro bytové domy, která u nás tehdy jako kategorie v podstatě neexistovala. Nakonec se ovšem na Lex OZE 1 čekalo až do ledna 2023. Ani ten ale zásadní „zprůchodnění“ náročné administrativy nepřinesl. Měli jsme tedy rozpracovaných několik realizací, ale schvalování na úřadech, kterým chyběly pravidla i zkušenosti, bylo v podstatě neprůstřelné. Naše první předané a spuštěné fotovoltaiky jsou tedy až z poloviny loňského roku. Konkrétně:

  • Naše nejdelší zkušenost s funkční a předanou realizací je 14 měsíců a týká se dvou fotovoltaických instalací. 
  • Díky edukaci úřadů (a zavedení balíčku Lex OZE 2) se situace mění, takže nyní, v podstatě jen o rok později, máme předaných realizací již dvacítku. A další jsou v pokročilé přípravě. Podrobnosti najdete vždy na webu v sekci realizace.

Musíme ale také dodat, že Domy sobě vznikly v rámci společnosti Veolia, která patří mezi největší podporovatele udržitelné energetiky na světě. A už v roce 2020 měla za sebou desítky let zkušeností z tisíců rozsáhlých instalací leckde na světě. Od počátku jsme tedy měli přístup ke globálnímu know-how.

Uměla by vaše online aplikace Dominiq spolupracovat s měřáky a dalšími zařízeními od společnosti Ista? Mají uzavřený systém a neumí se na něj napojit ani náš správce. 

Dominiq je naše vlastní aplikace postavená tak, aby byla maximálně flexibilní. A zatím jsme s napojením dat z různých měřicích systémů nikdy neměli výraznější problém. S vybavením značky Ista jsme ale zatím nepřišli do styku. 

Když porovnáváme řešení využívající sloučení odběrných míst a klasickou komunitní energetiku, jak dosáhnout optimálních cen energií mimo čerpání energie z fotovoltaiky, především v zimních měsících? 

Pro finanční optimalizaci mimo energii vyrobenou vlastními solárními panely je za nás ideální varianta se sloučeným odběrným místem. Už teď a nejspíš i do budoucna. Díky ní totiž šetříte cca 25 % celkových měsíčních nákladů na elektřinu měsíčně už jen čistě za poplatky vázané na původní odběrná místa u bytů. Řešení na základě komunitní energetiky, které umožní lepší využívání přebytků (za lepší ceny než ze sítě) díky zapojení do širší energetické komunity v okolí, se bude teprve rozjíždět. Předem výhodnost nechceme posuzovat. Rozhodně je ale dobré dávat si pozor na energetické šmejdy. Nejspíš se brzo vynoří spousta na první pohled „výhodných nabídek“, které budou zneužívat dočasně snížené znalosti nových pravidel. 

MIND, eON, ČEZ a dalíš dodavateké mají mnohdy pro své klienty velmi rozdílné ceny a tarify. Je to nějak zohledněno v kalkulaci FVE pro SVJ?

Snažíme se co nejčastěji aktualizovat naši databázi ceníků, abychom tyto rozdíly započítali. U indikativní nabídky to neděláme a používáme statistická data, která odpovídají většinovému standardu. Pokud si ale objednáte podrobnější finální nabídku, bude už ve výpočtu práce s cenou energií detailnější.

Jakým způsobem řešíte po instalaci fotovoltaiky řízení spotřeby a rovnoměrné zatížení fází? O kolik je možné snížit hlavní jistič?

U bytových domů obecně se velice těžko řídí spotřeba ve velkém měřítku. V malém měřítku na úrovni spotřebičů to jde a děláme to pomocí zmiňovaných chytrých zásuvek. Nejlepší řešení je tedy pomocí záložních bateriií, díky kterým je možné rozdíly mezi výrobou a spotřebou vykrývat buď ukládáním nebo naopak využíváním ušetřené energie. V rámci řešení se sloučením odběrných míst (SOM) máme výpočet pro ideální velikost hlavního jističe. Pokud bylo v domě před SOM deset jističů hodnoty 25A, nový společný jistič určitě nebude mít 250A. Jeho hodnota bude znatelně nižší. Opět ale záleží případ od případu podle profilu spotřeby.

Co nabíjení baterií k fotovoltaice tzv. ze spotu? Třeba i bez fotovoltaiky, jen sdružené odběrné místo + řízení spotřeby. 

Nabíjení akumulátorů ze spotu máme v roadmapě, takže se chystáme takovou možnost zvážit a případně implementovat. Nechceme ale nic takového uspěchat, prorože obchodování „na spotu“ není pro každého a řešení musí být obecně výhodné. Z pohledu rodinného domu to dává větší smysl než u bytového domu. Bytové domy většinou nemají elektroauta, vyhřívané bazény a podobné spotřebiče, které by pracovaly s velkým množstvím energie. Ani tepelná čerpadla nejsou tak častá. Do schválení Lex OZE 3 navíc nejsou samostatně stojící baterie (bez fotovoltaiky) povolené. Další věc je odpovědnost. Jedná se o obchodování na relativně nestabilním trhu a výhodnost se může velice rychle změnit. Oproti tomu úspora za poplatky díky sloučení odběrných míst je statická a bezpečná – na ničem externím nezávisí. Z finančního hlediska chceme zajistit, aby pro bytové domy byla fotovoltaika bezpečná investice. V nejhorším případě jsou den dva skutečně bouřková mračna a soláry negenerují skoro nic. V případě ceny „na spotu“ uděláte na počátku špatné rozhodnutí a už generujete ztrátu. 

Proč si vybrat instalaci FVE od Domů sobě?

Domy sobě jsou v ČR už několik let jediná služba, která se zaměřuje výhradně na fotovoltaiku a další úsporné služby pro bytové domy. Takže pokud potřebujete solární panely řešit jako sdružení vlastníků, mají pro vás Domy sobě hned dvě výhody: 

  • Specializaci na bytové domy, a tedy dostatek zkušeností s velkými zakázkami, které jsou standardně 5x až 10x výkonnější, než fotovoltaické elektrárny pro rodinné domky.
  • Stabilitu a know-how energetického giganta Veolia, který se navíc na podporu udržitelných řešení intenzivně zaměřuje už několik desetiletí. 

Neváhejte vyzkoušet bezplatnou nezávaznou poptávku. Když navíc nekoukáte jen na cenu, ale chcete mít jistotu, že se své fotovoltaické elektrárny přesně podle smlouvy a včas také dočkáte, nemáte moc nad čím přemýšlet. Dejte nám vědět!

Začněte šetřit se solární energií co nejdříve. Celý proces realizace trvá u bytových domů 7–9 měsíců. Ale kolik by mohl ušetřit právě váš dům, co zjistíte zdarma a do 24 hodin díky naší nezávazné poptávce.  

Nebo si alespoň objednejte náš newsletter. Budete mít vždycky nejlepší přehled, co je ve světě fotovoltaiky nového.