BLOG
24.6.2024

Přibývá příkladů, kdy si fotovoltaika udrží většinu výkonu i dlouhé roky po záruce

Běžná záruka na výkon solárních panelů je 25 let. To znamená, že máte čtvrtstoletí jistotu efektivity přes 80 %. Stále častěji se navíc ukazuje, že jejich životnost, neboli schopnost vyrábět natolik rozumně, aby se panely nevyplatilo měnit, může být klidně i dalších 15 let. A to jsou hodnoty, na které se dostávají dnes už vlastně úplně zastaralé moduly z 90. let minulého století. Aktuální technologie nejspíš vydrží ještě výrazně déle.

Přehledný obsah článku:

  • Využitelná životnost fotovoltaiky se prodlužuje
  • Jaký je rozdíl mezi zárukou a životností u solárních panelů?
  • Nejstarší francouzská FVE má po 33 letech téměř 80% výkon 
  • Příklady ze světa výdrž francouzské fotovoltaiky ještě překonávají
  • Proč „vázne“ recyklace fotovoltaiky? Ještě pořád není co recyklovat
  • Čeká solární panely s vývojem technologie zásadní změna?
  • Jak prodloužit životnost fotovoltaiky na maximum?
  • Proč si vybrat Domy sobě

TIP: Odebírejte náš newsletter a neuteče vám žádná novinka. Ani šance ušetřit díky fotovoltaice ještě víc.


Využitelná životnost fotovoltaiky se prodlužuje

Jak jsme už párkrát psali, záruka se u solárních panelů stanovuje podle jejich schopnosti vyrábět. A drtivá většina seriózních výrobců vám dnes garantuje, že výkon za 25 let neklesne pod nějakých 82–84 %. Technologie se zkrátka vyvíjí a výrobci jsou si kvalitou opravdu hodně jistí. Pokles výkonu o necelých dvacet procent navíc samozřejmě neznamená, že pak už jsou panely na vyhození. V tu dobu už máte instalaci dávno zaplacenou a dokud výkon neklesne výrazně víc, výroba elektřiny skoro zadarmo je samozřejmě výhodná vždycky. Vzhledem k tomu, že Domy sobě mají u instalací fotovoltaiky (FVE) pro bytové domy běžný průměr návratnosti 6–9 let (rekordní rychlost je asi 3,6 roku), znamená to 15–18 let výroby téměř zadarmo ještě během záruky. A pak už záleží víceméně jen na vás, kdy budete chtít investovat do výměny. I staré panely dnes stále častěji slouží dalších deset či patnáct let. 

Jaký je rozdíl mezi zárukou a životností u solárních panelů?

Jen pro pořádek, základní terminologie: 

  • Záruka – dnes už standardně 25 let, což konkrétně znamená, že dané solární panely mají garantovanou účinnost alespoň 82–84 % výkonu (podle výrobce).
  • Životnost – celková doba použitelnosti panelů – postupně se ukazuje, že může jít klidně o 30–40 let, výkon ovšem samozřejmě postupně klesá. Celý tento článek je ale o tom, že si spousta panelů i dlouho po záruce drží výkon blízko osmdesáti procent. 

A ještě pro upřesnění, záruka 25 platí pro solární panely. Další zásadní součásti fotovoltaické elektrárny mají záruku kratší – střídač obyčejně cca 12 let, baterie 10 let a podobně. Opět, neznamená to, že pak budou na vyhození. Nejspíš vám budou sloužit dál. Minimálně v případě baterie ale opět s klesající mírou využitelnosti. Každopádně platí, že seriózní instalační firma při výpočtu efektivity fotovoltaiky případnou nutnou investici do nové technologie zohlední.

Nejstarší francouzská FVE má po 33 letech téměř 80% výkon 

Jednu z nejstarších fotovoltaických instalací v Evropě (v provozu je od roku 1991) najdete na střeše domu ve východní Francii. Střešní solární systém nainstalovaný před více než třiceti lety je nejenom stále v provozu, ale podle posledních měření dodává stále 79,5 % původního výkonu. Měření proběhlo stejně jako při 20. výročí instalace v laboratořích agentury Hespul, která se zaměřuje na podporu solární energie a nejstarší fotovoltaickou elektrárnu francouzské sítě sleduje dlouhodobě. Mimochodem, při zmiňovaném měření výkonu v roce 2011 dodávala 1kW jednotka 91,7 % výkonu. Ačkoli tedy ohledně životnosti solárních panelů dlouho panovaly dohady, máme stále více nezvratných důkazů, že původně odhadovaná životnost je v reálu i při standardní péči v rámci energetického managementu klidně o deset i více let delší. U panelů testovaných ve Francii je průměrný roční pokles výkonu pouhých 0,66 % ročně.

„Konec záruky u solárních panelů zdaleka neznamená, že už nevyrábí dostatek energie. Naopak, bude trvat ještě alespoň 10—15 let, než bude výhodné je vyměnit za nové.“ 

Příklady ze světa výdrž francouzské fotovoltaiky ještě překonávají

Stále vyšší počet vědeckých studií z celého světa až nečekaně dlouhou životnost fotovoltaiky v drtivé většině potvrzují. Pro zajímavost, jde o zjištění naprosto rozličných vědeckých pracovišť s různými zdroji financování a různou úrovní nezávislosti na státních, energetických nebo akademických autoritách. Například v USA jde o Národní laboratoř pro obnovitelnou energii, ve Slovinsku zjištění o stále rostoucí životnosti fotovoltaických elektráren publikovala Univerzita v Lublani, a přímo z reálného provozu pak získává data fotovoltaická elektrárna ve švýcarském kantonu Ticino, jejíchž 288 solárních modulů na ploše téměř 500 m2 vyrábí od roku 1982. (Detailněji si o tomto dnes už v podstatě historickém fenoménu můžete přečíst zde.) 

Proč „vázne“ recyklace fotovoltaiky? Ještě pořád není co recyklovat

Obecně tedy platí, že informace o dlouhověkosti fotovoltaiky nejsou žádné fámy. A paradoxně se pak promítají i do takových faktů, jako že dosud skutečně neexistují výkonné linky na recyklaci starých solárních panelů. Proč? Pořád totiž ještě nejsou potřeba a nezaplatily by se. Existuje pár experimentálních provozů (jeden z nich například ve Francii dotuje Veolia, s jejíž podporou vznikly i Domy sobě), ale na velkou vlnu recyklací, která přinese cenné odpadní materiály a komerční zájem dalších firem, se už zhruba deset let čeká. Fotovoltaika se ukázala být trvanlivější, než čekali i ti největší optimisté. Podrobně jsme o recyklacích psali zde: Znáte největší mýty o fotovoltaice? Nevyplatí se, recyklace vás bude stát majlant a další hlouposti

Čeká solární panely s vývojem technologie zásadní změna?

Ačkoli říkáme, jak se technologie stále vyvíjí, určitě by vás to nemělo od pořízení fotovoltaiky odradit s tím, že počkáte na ještě pokročilejší inovace. Realisticky platí to samé, jako u jakékoli jiné elektroniky. Každý příští počítač, mobil, televizor, ale i pračka nebo lednice budou zase o něco pokročilejší. Ale neznamená to, že má smysl na ně čekat. Počítač chcete používat hned a chlazení potravin nebo praní taky nepočkají. Se solární energií je to stejné. Změny jsou postupné. Nebojte se, že vaše fotovoltaická elektrárna nějak rychle zastará. 

„Standardní bytový dům díky solární energii ušetří za energie 25–30 000 měsíčně. Pokrok ani legislativa nemohou přinést nic, kvůli čemu by se vyplatilo vyhazovat každý měsíc z okna takovou úsporu.“ 

Jak prodloužit životnost fotovoltaiky na maximum?

Hlavní způsob, jak zajistit co nejdelší životnost a co nejvyšší efektivitu vaší fotovoltaiky, je nepodcenit výběr kvalitního partnera. V podstatě v každém našem článku opakujeme, že kvalitní úvodní návrh, optimalizace, výběr dokonale kompatibilních komponent a jejich profesionální instalace jsou pro maximální efektivitu i životnost každé instalace fotovoltaiky (nejen) pro bytové domy to zásadní. A to všechno si pojistíte právě dobře zvolenou firmou. I skvěle provedenou instalaci z dobře zvolených technologií ale během let snadno pokazí špatná nebo nedostatečná údržba. Domy sobě proto svým zákazníkům nabízejí i služby už zmíněného energetického managementu, které mají v podstatě jediný hlavní cíl – zajistit co největší úspory a efektivitu všech součástí solárního systému po co nejdelší dobu. 

Proč si vybrat Domy sobě?

Pokud potřebujete fotovoltaiku pro bytový dům, jsou Domy sobě jediná skutečně specializovaná firma v ČR, která také navíc na celém území republiky pracuje. Je partnerem hlavních profesionálních sdružení, dodržuje a prosazuje Etalon zodpovědné instalační firmy Solární asociace a má pevné zázemí v portfoliu služeb mezinárodní značky Veolia. Domy sobě nejen vyřeší kompletní instalaci a související balík papírování, ale součástí řešení na klíč je také celá řada doplňkových služeb s možností dalšího rozvoje. Naše řešení kombinující fotovoltaiku a sloučení odběrných míst vám navíc umožní uspořit nejen na energii, ale také na stále rostoucích poplatcích za její distribuci. Přehledné údaje o nákladech, úsporách, návratnosti apod. u desítek našich realizací po celé ČR najdete zde.  

‍Neváhejte, nespoléhejte, že energie brzy nějak zázračně zlevní, a ozvěte se nám co nejdříve. Kontaktujeme vaše SVJ, přijdeme na schůzi vašeho SVJ zodpovědět na dotazy a zařídíme vám dobré místo v pořadníku na instalaci.