BLOG
12.7.2023

Potvrzeno: Čekání na Lex OZE II není pro bytové domy důvod odkládat investice do fotovoltaiky

Fotovoltaika pro bytové domy se dostává do obrátek, ačkoli další vlna legislativy se znovu zasekla. Tentokrát se ale Domy sobě na projednávání Lex OZE II přímo podílejí, takže víme z první ruky, že zpoždění není až tak špatná zpráva. „Diskuzi ohledně znění zákona přímo v parlamentu teď z osobní zkušenosti vidím jako přínos pro výslednou kvalitu. A ta je důležitější než rychlé schválení,“ říká náš ředitel Stanislav Gaj, který se jednání ve sněmovně účastní.

Přehledný obsah článku:

  • Kvalitní zákony o fotovoltaice potřebují čas
  • Proč se nemá schválení Lex OZE II uspěchat? 
  • Co má nová legislativa sdílení energií přinést? 
  • A co znamená odklad Lex OZE II pro SVJ? 
  • Zákonná pravidla pro FVE musí být transparentní
  • Domy sobě a fotovoltaika pro SVJ v parlamentu
  • Maximální úsporu nabízí FVE už dnes
  • První realizace fotovoltaiky pro SVJ jdou do sítě
  • Proč si vybrat na fotovoltaiku pro SVJ Domy sobě? 

TIP: Objednejte si nezávaznou nabídku FVE zdarma a do 24 hodin

Kvalitní zákony o fotovoltaice potřebují čas

První integrace komunitní energetiky do české legislativy měla proběhnout už v roce 2020. Ano, je to jeden z důvodů, proč Domy sobě právě tehdy vznikly. První balíček zákonů o sdílení energií Lex OZE I je ale nakonec platný až od 1. ledna letošního roku (OZE jako obnovitelné zdroje energie). Tato úvodní legislativa ale komunitní energetiku v podstatě pouze uvedla na scénu jakožto platný právní termín. Pro masivnější rozvoj sdílení energií bude důležitější schválení druhého balíčku – Lex OZE II. Opět se původně mluvilo o termínech v řádu měsíců, ale znovu jsou z nich roky. Jak jsme ale psali, nemusí to být nutně na škodu. 

Proč schválení Lex OZE II neuspěchat? 

Podle realistických odhadů se plného uzákonění Lex OZE II dočkáme někdy v roce 2025, takže s pětiletým zpožděním. Ale ačkoli se to obecně prezentuje jako zásadní problém, minimálně pro klasická SVJ a bytová družstva vlastně nejde o žádné drama. 

„Drtivá většina SVJ a bytových družstev chce především šetřit na energiích. Na to nepotřebují ani spojování do energetických komunit ani pravidla pro odprodej elektřiny. Maximální úsporu pomocí kombinace fotovoltaiky a sloučení odběrných míst mohou mít bez problémů už dnes.“

Co má nová legislativa sdílení energií přinést? 

  1. Sdílení energií z udržitelných zdrojů bude možné v podstatě libovolně a bez omezení. (To byla ovšem první úvaha – z aktuálních jednání je jasné, že velikost komunit nějakým způsobem omezena bude. I proto, aby se podporoval smysl lokálního využívání vyrobené energie.) 
  2. Bude možné vytvářet společenství obyvatel, podniků, škol a jiných státních zařízení. Přinese to výrazně větší možnost výroby a hlavně využití solární energie.
  3. Uzákoněna bude snadnější integrace do energetické sítě. Větší podpora technologií pro skladování energie, smart grid systémů a možnosti propojení fotovoltaiky a dalších OZE zdrojů (větrné turbíny nebo malé vodní elektrárny).
  4. A konečně se počítá i s administrativně jednodušším prodejem vyrobené energie, což otevře možnosti (a vůbec smysluplnost) mnohem větších instalací s mnohem většími výkony.

A co znamená odklad Lex OZE II pro SVJ? 

Pro většinu z nich nic zásadního. Samozřejmě bude nutné odložit záměry na širší sdílení mezi bytovými domy navzájem, mezi soukromníky a firmami nebo státními úřady apod. Zkrátka bez Lex OZE II neexistuje legislativa na žádný z prvků sdílené ekonomiky, které zmiňovaly výše uvedené čtyři body. Odklad má ale i pozitivní aspekty. 

Na jedné straně technologické, za které stačí zmínit asi jen ten hlavní:  

Naše rozvodná síť je skutečně zastaralá, v tom energetické firmy nepřehánějí. A investice do modernizace, která mimo jiné umožní i mnohem větší připojitelnost pro drobnější výrobce energií, půjde do desítek miliard. Podrobněji jsme o tom psali zde: Distributoři omezují připojitelnost. Odklad legislativy tedy umožní s modernizací mezitím pokročit. Samotné zákony budou beztak k ničemu, pokud vám sebehezčí projekt distributor nepřipojí do sítě. 

Na straně druhé z hlediska kvality budoucího Lex OZE II:

Rozvíření debaty ohledně návrhu totiž otevřelo dveře mnohem detailnějšímu rozboru, který v důsledku kromě odložení schválení povede primárně ke zkvalitnění znění zákonných pravidel. 

Zákonná pravidla pro FVE musí být transparentní

Jako partner Unie komunitní energetiky jsou Domě sobě trvale u zdroje informací. Podílíme se na znění nové legislativy a snažíme se, aby její podoba obyvatelům českých bytových domů pořízení a využívání fotovoltaiky usnadnila a ne naopak. Návrhy jsou často plné nejasných formulací, které vypadají pozitivně, ale v reálu žadatelům situaci komplikují. Jeden příklad za všechny uvádí produktový specialista Jan Kvapil, který se aktuálně podílí na procesu finalizace podzimní verze dotačního programu Nová zelená úsporám. „Přibylo třeba 10 000 Kč za byt sdílející vyrobenou el. energii z FV systému a současně připojenou na systém optimalizace spotřeby energie z FV systému. Zní to jako peníze navíc. Ale kde je definováno, co je a co není systém optimalizace spotřeby? Čím prokážeme, že je k ní ten který byt v rámci sítě připojen a podobně? A takových nejasností, které v reálu umožňují schvalovatelům do žádosti zbytečně rýpat, najdete v pravidlech fotovoltaiky pro bytové domy stále celou řadu,“ uvádí Kvapil.

„Jedině zcela jednoznačné znění jakýchkoli pravidel administrativu okolo fotovoltaiky pro SVJ zjednoduší. Právě nejasnosti, které dávají úředníkům křídla, dnes protahují realizaci třeba na rok. Úplně nesmyslně.“

Domy sobě a fotovoltaika pro SVJ v parlamentu

Jak jsme psali, jako partner Unie komunitní energetiky a jediná česká firma specializovaná na fotovoltaiku a další energeticky úsporné technologie výhradně pro bytové domy se připomínkování chystané legislativy na parlamentní úrovni účastní i Domy sobě. „Podrobný rozbor legislativy samozřejmě její schválení oddaluje, ale je to prospěšný proces. Původní návrh byl řekněme ideální scénář. Do hry pak vstoupili právníci, podle kterých nebyly formulace jednoznačné. No a v tu chvíli začaly pršet i pozměňovací návrhy zejména od distributorů, tedy řekněme protistran. Důsledkem je ale přínosná debata, která pomáhá výsledek zlepšit,“ říká ředitel společnosti Stanislav Gaj.  

Maximální úsporu nabízí FVE už dnes

„Díky tomu, že vidíme v procesu vzniku legislativy takzvaně pod pokličku, systematicky jsme se zaměřili na to, abychom zájemcům o fotovoltaiku pro bytové domy nabídli primárně to, co je zajímá nejvíc. Bez nutnosti čekat na další zákonná pravidla,“ uvádí ředitel. A vypočítává, co jsou pro drtivou většinu sdružení vlastníků a bytových družstev ty nejpodstatnější výhody, kvůli kterým si fotovoltaiku pořizují. 

  • Úspora až 50 % měsíčních nákladů na energie
  • Až 50 % státní dotace z programu NZÚ
  • Možnost ušetřit nejen za silovou elektřinu, ale i za poplatky
  • Modernizace nemovitosti a vyšší komfort bydlení
  • Zvýšení hodnoty bytů i celého domu 
„Všechny tyhle požadavky proto dokážeme splnit už teď, bez ohledu na stav legislativy. Ostatně víme z první ruky, že v návrhu není připraveno nic, co by přineslo větší úspory než naše aktuální řešení kombinující solární panely a sloučení odběrných míst,“ uzavírá Stanislav Gaj. 

První realizace fotovoltaiky pro SVJ jdou do sítě

Po třech letech intenzivních „bojů s úředním šimlem“ už dnes Domy sobě dokáží zajistit kompletní administrativu fotovoltaiky pro SVJ navzdory chybějící legislativě. Je to jen běh na delší trať – zejména, když se instituce rozhodnou maximálně využívat zákonné lhůty, které mají na vyjádření (ideálně schválení). Schválení Lex OZE I v lednu totiž byrokratický proces zatím příliš nezjednodušilo. A právě podobné administrativní průtahy neustále prodlužovaly finální předání technologicky často již dokončených realizací. Proto teď Domy sobě v rychlém sledu spouštějí hned čtyři hotové instalace po celé republice a další desítky elektráren pro bytová družstva a SVJ se rozjely výrazně svižnějším tempem. 

Proč si vybrat na fotovoltaiku pro SVJ Domy sobě? 

Instalace výkonné solární elektrárny na bytový dům je mnohem komplikovanější proces, než v případě fotovoltaiky pro rodinný domek. Není divu, že se do této oblasti instalační firmy dlouho příliš nevrhaly. Třeba panelových domů, jejichž střechy jsou pro instalaci sdílené fotovoltaiky v podstatě ideální, je v Česku přes 80 000, ale FVE využívá naprosto mizivé procento z nich. Naopak Domy sobě mají mezi realizacemi v přípravě panelových domů většinu a zkušenosti (i díky globálnímu portfoliu realizací společnosti Veolia) už mají s fotovoltaikou na jakýkoli typ bytového domu. Jestli chce vaše SVJ šetřit až 50 % nákladů na energie, ozvěte se nám.  

Nebo si alespoň objednejte náš newsletter. Žádná novinka ani výhodná akce vám neuteče.