BLOG
23.7.2024

Nejvýhodnější dotace na fotovoltaiku mají po právu sociálně a hospodářsky ohrožená území ČR

Státní program dotací Nová zelená úsporám, zaměřený na podporu energeticky úsporných a udržitelných řešení nabízí zájemcům o fotovoltaiku skvělý způsob, jak snížit náklady na její pořízení až o 50 procent. Pokud ale bydlíte na adrese, která spadá do vládního seznamu sociálně a hospodářsky ohrožených území, máte nárok na 10% bonus, který nejen sníží úvodní investici, ale také zrychlí její návratnost. Jak zjistit, kdo na něj má nárok?

Přehledný obsah článku:

  • NZÚ kompenzuje i horší ekonomické podmínky
  • Vyšší dotace se může týkat až tří stovek měst v Česku
  • Jaké lokality v ČR patří mezi hospodářsky a sociálně ohrožené?
  • Jak získat 10% bonus pro znevýhodněné lokality? 
  • Výhody fotovoltaiky pro sociálně slabší oblasti
  • Proč si pořídit fotovoltaiku se službou Domy sobě

NZÚ kompenzuje i horší ekonomické podmínky

O novinkách v dotačním programu NZÚ vás průběžně informujeme, samozřejmě zejména s ohledem na změny, které se týkají bytových domů. Letos se v dotacích z tohoto hlediska vcelku nic nemění, proto jsme se Nové zelené úsporám věnovali naposledy v únoru v článku „Nové podmínky dotací na fotovoltaiku z NZÚ se bytových domů netýkají. Zůstávají bez omezení.“ Přečíst si ho případně můžete tady. Během osobních setkání na našich konferencích o fotovoltaice pro bytové domy v Ostravě, Českém Krumlově nebo Plzni jsme se ale setkali i s otázkami na dotace pro obyvatele tzv. sociálně a hospodářsky ohrožených území ČR. A protože těchto oblastí v posledních letech přibývá, ale o tématu se v souvislosti se solární energií moc nemluví, máme pro vás přehledný článek. 

Vyšší dotace se může týkat až tří stovek měst v Česku

Podle posledních aktualizací daného vládního seznamu znevýhodněných lokalit se horší sociální a hospodářské podmínky dotýkají více než šesti stovek lokalit v katastru 297 obcí a měst po celé ČR. Zasažených obyvatel je odhadem 90–115 tisíc, což znamená také tisíce domů, často v horším stavu – a to zejména z hlediska energetické náročnosti bydlení. Často jde přitom o staré či starší bytové domy nebo klasické paneláky, které dříve vyrůstaly v podstatě kdekoli, bez ohledu na velikost obce. A které v daných lokalitách dodnes zůstávají ve více méně původním stavu. 

Jaké lokality v ČR patří mezi hospodářsky a sociálně ohrožené?

Uvedená mapa vychází z materiálů ministerstva pro místní rozvoj a v tomto případě dokonce rozlišuje také oblasti bývalých vojenských újezdů. 


Jak získat 10% bonus pro znevýhodněné lokality? 

Abychom měli informace přímo od zdroje, obrátili jsme se rovnou na Státní fond životního prostředí ČR, který má dotační program Nová zelená úsporám na starost. Odpovídal nám ředitel Ing. Petr Valdman.

Které lokality v České republice patří mezi sociálně a hospodářsky ohrožená území? Podle čeho se toho zařazení určuje? 

Vymezené lokality jsou stanoveny na základě rozhodnutí vlády, jejich seznam je běžně dostupný na stránkách Ministerstva pro místní rozvoj. 

Týká se 10% zvýhodnění v rámci dotačního programu Nové zelená úsporám pro tyto „znevýhodněné lokality“ i dotací pro bytové domy? 

Ano, bonus pro žadatele z těchto lokalit se týká i bytových domů

Jak a z čeho se v konkrétním případě těch 10 procent vypočítává? Čistě ze souhrnu výše dotace pro konkrétní řešení nebo jsou na to jiná pravidla? 

Bonus se vypočítává jako 10 % z celkové výše dotace bez započtených ostatních bonusů.

Kolik procent dotací obecně tento příspěvek obsahuje? A dá se takové procento dohledat i pro fotovoltaiky pro bytové domy?

V rámci celkového počtu žádostí v případě bytových domů zahrnuje zhruba 25 procent z nich i bonus pro vybrané kraje, regiony a obce. Pokud jde o žádosti o podporu instalace FVE u bytových domů, jde o zhruba stejné procento. 

Je nutné do žádosti tuto položku uvést, nebo investor dotace o jejím přidělení rozhoduje sám podle lokace instalace?

Bonus se načte automaticky podle adresy nemovitosti, na kterou je podávána žádost.

Existují další méně známé speciální části dotací, o které je možné zažádat? Nemyslím klasické příklady, které umožňují chtít vyloženě NZÚ Light apod. 

Opatření, na jejichž podporu je možné v rámci NZÚ i NZÚ Light žádat, jsou přesně definována v závazných pokynech jednotlivých podprogramů. Žádné „méně známé“ další speciální části dotací v programech NZÚ nejsou. Méně známý je možná bonus pro nízkopříjmové domácnosti a sociální byty v programech NZÚ pro SVJ a bytová družstva a pro bytové domy ve vlastnictví obcí a dalších subjektů veřejného sektoru. V rámci tohoto bonusu je možné získat na každý byt ve vlastnictví domácnosti s nižšími příjmy nebo na sociální byt až 150 tisíc korun (výše je odvozená od velikosti bytu).

Výhody fotovoltaiky pro sociálně a hospodářsky slabší oblasti

Ačkoli SVJ a bytová družstva často řeší i spoustu jiných problémů, než energetickou náročnost svých bytových domů, náklady na elektřinu jsou ve starých a většinou také nedostatečně nebo dokonce vůbec nezateplených domech (zejména ve výše položených oblastech podél hranic) enormní. A i když tedy vlastní výroba elektřiny nemusí vypadat jako důležité téma, ve skutečnosti může mít výrazná úspora a zvýšení energetické nezávislosti pomocí využívání solárního zdroje energie celou řadu přínosů, které umožní řešit i další, palčivější problémy. Co fotovoltaika přináší?

  • Úsporu na vstupní investici až 60 % díky dotaci z fondu NZÚ
  • Okamžitou a zároveň dlouhodobou úsporu až 50 % nákladů na elektřinu 
  • Při využití sloučení odběrných míst včetně úspory i na měsíčních poplatcích
  • Snížení energetické nákladnosti bydlení    
  • Zvýšení hodnoty domu i jednotlivých bytů
  • Při využití doplňkových čidel také zvýšení bezpečnosti v domě

Proč si pořídit fotovoltaiku se službou Domy sobě

Domy sobě jsou na fotovoltaiku pro bytové domy specialista. Od roku 2020 jsme jediná firma, která se na úsporné technologie pro SVJ a bytová družstva zaměřuje výhradně, takže máme i největší zkušenosti na trhu – a to v rámci celého území ČR. Patříme do skupiny firem společnosti Veolia, která nám dodává stabilitu a finanční jistotu. Nemáme díky tomu potřebu shromáždit co nejvíc zakázek (a záloh), kterým bychom se pak nemohli věnovat. Co slíbíme, to splníme. Naše služby jsou kompletně na klíč, a to od administrativy přes instalaci až po záruční servis kompletní zakázky včetně komponent a následné dlouholeté údržby. Na reálná data nákladů a úspor našich realizací se můžete podívat zde

Začněte šetřit se solární energií co nejdříve. Celý proces realizace trvá u bytových domů 4–7 měsíců. Ale kolik by mohl ušetřit právě váš dům, co zjistíte zdarma a do 24 hodin díky naší nezávazné poptávce.  

Nebo si alespoň objednejte náš newsletter. Budete mít vždycky nejlepší přehled, co je ve světě fotovoltaiky nového.