BLOG
16.9.2024

Máme reálná data: fotovoltaika pro bytové domy pokryje průměrně 65 % roční spotřeby

Domy sobě se specializují výhradně na fotovoltaické elektrárny pro bytové domy, a proto našich realizací nejsou stovky, ale desítky. I tak máme nejspíš největší zdroj reálných dat ohledně bytové solární energie v ČR. Letos přes léto jsme třeba naměřili, že naše instalace v některých SVJ pokrývaly až 95 % spotřeby. Pro uživatele ovšem nejsou důležitá ohromující čísla za krátké období, nýbrž průměr za celý rok. Tomu se proto budeme věnovat především.

Přehledný obsah článku:

  • Jak velkou část spotřeby fotovoltaika pokryje?
  • Kolik díky fotovoltaice ušetříte na elektřině?
  • Konkrétní příklad výroby a úspor fotovoltaiky pro SVJ
  • Roční rozúčtování úspor z FVE pomocí aplikace Dominiq
  • SVJ v Nupakách, reálné parametry FVE
  • Dává smysl vyšší investice do baterie?
  • Proč si vybrat fotovoltaiku pro SVJ od Domů sobě?

TIP: Objednejte si nezávaznou nabídku fotovoltaiky zdarma a do 24 hodin

Jak velkou část spotřeby fotovoltaika pokryje?

Podle našich vlastních a přesných dat z realizací, které jsme na různých místech republiky spustili už více než před rokem, plyne jasné zjištění – naše solární instalace pokrývají během 12 měsíců průměrně kolem 65 % spotřeby elektrické energie daných bytových domů. Ještě loni jsme stavěli především na výpočtech, takže vás nejspíš zajímá, jestli je realita lepší nebo horší, než co jsme pro jednotlivá SVJ předpovídali pomocí kombinace zkušeností z terénu a matematických modelů. A skutečnost ukázala, že jsme byli obyčejně přehnaně opatrní – v reálu pokrývá fotovoltaika (FVE) v podstatě vždy více, než kolik jsme odhadovali, a také úspory jsou díky tomu vyšší. V reálných číslech jednotlivých SVJ jde v případě pokrytí vlastní spotřeby cca o rozpětí 52–75 %, přičemž objem výroby zatím pokaždé překročil úvodní výpočty. 

„Realita ukazuje, že naše výpočty efektivity a úspor jednotlivých fotovoltaických elektráren jsou příliš opatrné. Ve skutečném provozu jsou výroba i úspory zatím vždy vyšší.“

Kolik díky fotovoltaice ušetříte na elektřině?

Soběstačnost ohledně výroby elektřiny je ale pro většinu SVJ a bytových družstev jen příjemná součást toho podstatného, což je úspora peněz za stále dražší energie. Jak potvrzují měření, běžná úspora pomocí dobře optimalizované instalace s baterií přesahuje 25 % měsíčních nákladů na elektřinu. Když navíc v SVJ v rámci realizace přejdete i na sloučené odběrné místo (SOM), ušetří každý byt i pár tisíc ročně za distribuční poplatky – ty jsou totiž vázané právě na odběrné místo. Celému domu přitom stačí jedno, společné, tzv. na patě domu. Náklady na celou instalaci při využití SOM vzrostou pouze o 10–15 %, celková úspora domu se ale téměř zdvojnásobí. Úspora na poplatcích je navíc nezávislá na počasí a se zdražováním poplatků se bude průběžně zvyšovat. Celkem tak každý měsíc ušetříte za elektřinu přes 50 procent. 

Konkrétní příklad výroby a úspor fotovoltaiky pro SVJ

Během roku se objem výroby FVE mění, takže se liší i procento pokryté spotřeby. Závisí na délce denního slunečního svitu a částečně i na počasí. Fotovoltaika přitom nepotřebuje teplo, ale sluneční paprsky. Pro ideální efektivitu je dokonce zima lepší než horko. Při jasném mrazivém počasí vyrábějí panely podobně jako v létě, i když slunce svítí pod větším úhlem. Objem výroby ovšem omezuje méně hodin slunečního svitu. V létě tak FVE pokrývají spotřebu svých bytových domů ze 70–90 %, v zamračených měsících je to znatelně méně. Rozhodně ale ne nula. I díky tomu je roční průměr pokrytí spotřeby kolem 65 %. 

SVJ v Nupakách, reálné parametry FVE

Na grafu vidíte roční průběh výroby fotovoltaiky pro SVJ v Nupakách spuštěnou do provozu na jaře 2023. Modré sloupce ukazují výrobu v kWh (vlevo), červená křivka procenta spotřeby (vpravo). Tato fotovoltaika během prvního roku výroby pokryla přesně 73,48 % spotřeby domu. Odhadovaná návratnost investice se díky tomu zrychlila z 6,6 roku na 6,1 roku. „Aktuálně je to standardní situace. Ukazuje se, že naše původní odhady byly příliš opatrné a jedna instalace za druhou překračují očekávané výsledky. Momentálně se roční průměr spotřeby pokryté vlastním solárním zdrojem pohybuje mezi 52 a 75 procenty. Původně jsme očekávali, že úspěch bude pokrýt fotovoltaikou poloviny spotřeby elektřiny,“ doplňuje kontext Marek Falťan, marketingový manažer projektu Domy sobě. (Naše další realizace najdete zde.) 

Vyplatí se pořídit si k fotovoltaice i baterii?

„V podmínkách České republiky, kde nemá kvůli nízkým výkupním cenám smysl začít dnes vyrábět energii na prodej, je bateriové úložiště pro efektivitu fotovoltaiky zásadní,“ říká ředitel Domů sobě Stanislav Gaj. Pořízení baterie zvedne vstupní náklady, ale dlouhodobě přinese lepší využití solárního zdroje – a tím také vyšší úsporu. Náklady na instalaci mohou vzrůst třeba o 30 %, ale fotovoltaika díky baterii pokryje mnohem větší část vaší spotřeby, čímž se návratnost zrychlí klidně o několik let. Vždy záleží na energetickém profilu a spotřebě daného SVJ, zjednodušeně se ale počítá zhruba s baterií o kapacitě 1–2 kWh na jeden byt. Z existujících instalací ale můžete vyčíst, že poměr výkonu FVE a kapacity baterie je případ od případu specifický.

Roční rozúčtování úspor z FVE pomocí aplikace Dominiq

Zkušené firmy zaměřené na fotovoltaiku pro bytové domy neřeší jen instalaci samotnou, ale poskytují také následný energetický management a nástroje na monitoring a správu úspor. Domy sobě k FVE přidávají i vlastní online aplikaci. „Dominiq má spoustu funkcí. Pokud jde o spotřebu a finance, pomocí bezdrátových čidel zajišťuje třeba zákonné měsíční odečty na dálku. Když SVJ využívá sloučené odběrné místo a správce potřebuje obyvatelům poskytnout i přehledné a spravedlivé roční rozúčtování, vygeneruje ho Dominiq na pár kliknutí,“ vysvětluje produktový manažer Jan Kvapil. Bez podobné provozní aplikace, která systém sleduje a ovládá, by podle něj bylo využití FVE pro bytový dům podstatně obtížnější a méně efektivní. 

Co vám zajistí dobrá aplikace pro monitoring fotovoltaiky?

  • Přístup k datům kdykoli a kdekoli
  • Komplexní přehledy o spotřebě domu i bytů 
  • Historický přehled spotřeby energií a srovnání s průměry
  • Predikci spotřeby a budoucích nákladů na energie
  • Automatické měsíční odečty i roční vyúčtování
  • Roční analýzu nasbíraných dat a vyčíslení úspor
  • Aktuální náklady za celý rok

Proč si vybrat fotovoltaiku pro SVJ od Domů sobě?

Neváhejte vyzkoušet naši nezávaznou poptávku zdarma. Celý proces instalace fotovoltaiky pro SVJ a bytová družstva trvá včetně přípravné a administrativní fáze 6–9 měsíců. Takže pokud chcete šetřit už příští rok, není nad čím přemýšlet. Oslovte Domy sobě, které patří  mimochodem do portfolia mezinárodní značky Veolia, a budete mít jistotu, že se své fotovoltaické elektrárny dočkáte přesně podle smlouvy a včas. Dejte nám o sobě vědět!

Nebo si alespoň objednejte náš newsletter. Budete mít vždycky nejlepší přehled, co je ve světě fotovoltaiky nového.