BLOG
6.5.2024

Kolik opravdu ušetří fotovoltaika? Analýza dat z reálných instalací překračuje očekávání

Fotovoltaika dokáže domácnostem ušetřit až 50 % měsíčních nákladů za elektřinu. A snaha o úsporu na energiích je také hlavní důvod, proč se obyvatelé rodinných i bytových domů pro solární panely rozhodují. Stále se sice drží fáma, že na fotovoltaice neušetříte, ale data z reálných instalací přímo v České republice už dávno říkají něco jiného. Drtivá většina majitelů fotovoltaiky šetří. A někdy dokonce víc, než těch údajně nadhodnocených 50 procent.

Přehledný obsah článku:

  • Tvrdá data: kolik reálně šetří naše fotovoltaické realizace? 
  • SVJ v Plzni šetří díky fotovoltaice víc, než bylo v plánu. I přes zimu
  • Reálné úspory díky fotovoltaice (FVE) a sloučení odběrných míst (SOM)
  • Fotovoltaická elektrárna znamená spolehlivou úsporu
  • Reálná data potvrzují, že fotovoltaika s baterií ušetří každému
  • Efektivita a návratnost fotovoltaiky je dostatečná i pro průmyslovou výrobu
  • 6 důvodů, proč je teď pořízení fotovoltaiky zase výhodnější
  • Proč si vybrat realizaci FVE přes Domy sobě

Chci rovnou nezávaznou nabídku fotovoltaiky pro SVJ

Tvrdá data: kolik reálně šetří naše fotovoltaické realizace? 

Máme v portfoliu desítky předaných a rozpracovaných realizací po celé České republice. Domy sobě se specializují na fotovoltaiku pro bytové domy, takže naše solární systémy jsou často nejen výrazně výkonnější než standardní malá instalace pro rodinný dům, ale také mimořádně transparentní z ekonomického hlediska. Díky našim fotovoltaickým elektrárnám šetří třeba i padesát domácností naráz a očekávání bývají vysoká. Na výkonnější fotovoltaice je také mnohem rychleji vidět, zda byl počáteční výpočet optimalizace a následných úspor správný. Kompletní přehled našich instalací najdete na našem webu. A to včetně reálného propočtu nákladů, úspor a s nimi úzce související délky návratnosti. 

Foto: Domy sobě – Fotovoltaika na bytovém domě ve starší zástavbě pro SVJ v Plzni

SVJ v Plzni díky fotovoltaice šetří víc, než bylo v plánu. I přes zimu

Na podzim minulého roku jsme předali fotovoltaickou elektrárnu pro SVJ, které má v péči dům ve starší plzeňské zástavbě. Jak najdete na stránce s realizacemi, instalace má následující parametry a odhadovaný ekonomický přínos:

  • Velikost elektrárny: 14,720 kWp
  • Velikost baterie: 12,30 kWh
  • Roční úspora: 187 624 Kč
  • Návratnost investice: 4,9 let 

Reálné úspory díky fotovoltaice (FVE) a sloučení odběrných míst (SOM)

„Za šest a půl měsíce od spuštění naše solární panely vyrobily přesně 4313,34 kWh elektřiny,“ říká předsedkyně výboru v Plzni SVJ Mgr. Alena Juhászová. „Pro naše bytové jednotky to znamená o 58,63 procenta nižší spotřebu elektřiny ze sítě,“ dodává předsedkyně. 

Fotovoltaika navíc není jediné energeticky úsporné řešení, které si SVJ v Plzni od Domů sobě objednalo. Díky sloučení odběrných míst (SOM) šetří majitelé bytů také na poplatcích okolo dodávek elektřiny. A protože opravdu slunečné dny teprve přicházejí a poplatky budou nadále zdražovat, roční úspora nejspíš očekávanou sumu ještě překoná. Což také ještě zkrátí už tak rekordně rychlou návratnost necelých 5 let.  

„Bytový dům v Plzni šetří podle předsedkyně SVJ díky fotovoltaice s baterií aktuálně téměř 60 % na spotřebě elektřiny.“ 

Fotovoltaická elektrárna znamená spolehlivou úsporu

Ve statistikách různých institucí najdete i na mezinárodní úrovni spoustu dat o důvodech, proč si lidé fotovoltaiku instalují (např. ve Španělsku je úspora důvodem ve více než 60 % případů, v USA je to cca 35 %). Čísla reálných úspor už je ale potřeba „vytěžit“ buď přímo od majitelů nebo energetických firem. Ty mají ale obyčejně jiné starosti, takže se taková data hledají těžko. Nechceme ale náš článek stavět jen na pozitivní zkušenosti zákazníků Domů sobě. Nedávno naštěstí analýzu reálných úspor zpracoval na vzorku téměř 2 500 zákazníků i ČEZ Prodej. 

Reálná data potvrzují, že fotovoltaika s baterií ušetří každému

Jedná se o data roční spotřeby  před pořízením fotovoltaiky a poté, a to ve srovnání dvou stejných období. Výsledky potvrzují, že drtivá většina klientů ušetřila. Generální ředitel ČEZ Prodej Tomáš Kadlec uvádí, že se v případě fotovoltaiky jde o 91 procent zákazníků. (Detailní výsledky najdete zde.) Třetina domácností, které investovaly do fotovoltaiky s baterií, zaznamenala snížení spotřeby elektřiny v rozmezí 20–40 %, což v průměru odpovídalo snížení spotřeby o téměř 4 MWh ročně. Čtvrtina domácností snížila spotřebu dokonce o více než 40 %. Domácnosti, které v tabulce najdete v řádku „bez úspory“, nejčastěji v reálu ušetřily také – v mezičase si totiž pořídily například klimatizaci, pronajaly volné prostory další rodině apod. Na nule tedy zůstaly jen opticky. V reálu platí při výrazně vyšší spotřebě stejně jako minulý rok. 

Zdroj: ČEZ Prodej, data za posledních 12 měsíců, fotovoltaika se záložní baterií

Efektivita a návratnost fotovoltaiky je dostatečná i pro průmyslovou výrobu

Pokud by vás zajímaly zavěry analýzy provedené na výrazně větším trhu, a navíc napříč všemi segmenty (od rodinných domů po průmyslové instalace), tady najdete (anglický) dokument Ministerstva energetiky USA nazvaný Energetická efektivita a obnovitelné zdroje energie. Zcela bez okolků říká: „Dlouhodobé modely i reálná data dokazují, že problematická návratnost investic do solárních zdrojů je mýtus. Výzkumy prokazují, že i v průmyslovém měřítku je návratnost nákladů na solární a fosilní zdroje energie zcela srovnatelná.“ Když se započte těžba, doprava a další drahé nevýhody fosilních zdrojů, efektivita fotovoltaiky se jim vyrovná i v průmyslovém kontextu. A s nesrovnatelně menšími emisemi. Řeči o tom, že fotovoltaika není dost výkonná pro domácnosti, nebo že se nemůže vyplatit, jsou prostě úplný nesmysl.  

6 důvodů, proč je teď pořízení fotovoltaiky zase výhodnější

Úvodní investice: Cena za fotovoltaickou technologii (FVE) a instalaci obyčejně dosahuje několika set tisíc korun a v případě bytových domů dokonce běžně překročí milion. Nicméně fotovoltaické komponenty zlevňují a jejich efektivita neustále mírně roste, takže se stále více vyplácejí. Jinými slovy, ačkoli hned na úvod musíte do fotovoltaiky vložit dost peněz, vrátí se vám dnes lépe než kdykoli dřív. 

Dotace: Díky státní podpoře z programu Nová zelená úsporám můžete dostat zpátky až 50 % nákladů na pořízení fotovoltaiky. V případě solárů pro bytové domy navíc neplatí nutnost kombinovat FVE s dalšími úspornými systémy. Výše dotace je navíc teoreticky neomezená. Část příspěvku je za technologii, stát ale připlatí 10 000 Kč za každý připojený byt. 

Úspory na energiích: Zásadní úspory na měsíčních platbách za elektřinu jsou samozřejmě hlavní způsob, jak fotovoltaika i bytových domům ušetří nejvíce peněz. Díky vlastní elektřině ze solárního zdroje ušetříte za energii, kterou by váš bytový dům jinak odebíral ze sítě.

„Při kombinaci fotovoltaiky a sloučení odběrných míst navíc šetříte nejen na energii, ale také za distribuční poplatky. S Domy sobě tak ušetříte až 50 % měsíčních plateb za elektřinu.“ 

Rychlá návratnost: Kombinace státní dotace, rostoucích poplatků za elektřinu a vyšší efektivity solárních systémů znamená stále rychlejší návratnost počáteční investice. Jestliže dřív bylo vysněnou metou 10 let, dnes Domy sobě optimalizují fotovoltaické elektrárny s běžnou návratností 6–9 let. Rekordmanem je přitom fotovoltaika s návratností okolo 3 let. 

Zvýšení hodnoty nemovitosti: Často se dočtete, že vám fotovoltaika prodraží pojistku. Ale není to kvůli vyššímu riziku požáru, ale protože naroste hodnota pojištěné budovy – v případě bytového domu klidně o 2 miliony. (Článek na základě reálných data hasičů o tom, že vyšší riziko požáru kvůli FVE je mýtus, jsme psali tady.) Prodejní cena nemovitosti tedy díky fotovoltaice skutečně stoupá a dražší pojistky jsou toho jenom důkazem. Případný nový vlastník navíc získá i výhodu nižších nákladů na elektřinu. 

Proč si vybrat realizaci FVE přes Domy sobě

Domy sobě jsou v ČR už několik let jediná služba, která se zaměřuje výhradně na fotovoltaiku a další úsporné služby pro bytové domy. Takže pokud potřebujete solární panely řešit jako sdružení vlastníků, mají pro vás Domy sobě hned několik výhod: 

  • Specializaci na bytové domy, a tedy dostatek zkušeností s velkými zakázkami, které jsou standardně 5x až 10x výkonnější, než fotovoltaické elektrárny pro rodinné domky.
  • Kromě úspory na elektřině pomocí solární energie vám nabízíme i unikátní řešení sloučení odběrných míst, které vám ušetří také na poplatcích spojených s distribucí elektřiny, na jejichž výši nemá žádné šetření spotřebou vliv.
  • Získáte s námi stabilitu a know-how energetického giganta Veolia, který se navíc na podporu udržitelných řešení intenzivně zaměřuje už několik desetiletí.

 

Začněte šetřit se solární energií co nejdříve. Celý proces realizace trvá u bytových domů 6–9 měsíců. Ale kolik by mohl ušetřit právě váš dům, co zjistíte zdarma a do 24 hodin díky naší nezávazné poptávce.  

Nebo si alespoň objednejte náš newsletter. Budete mít vždycky nejlepší přehled, co je ve světě fotovoltaiky nového.