BLOG
9.7.2024

Hoří fotovoltaika? Způsobují solární panely požáry? Zapálí vám FVE střechu? Boříme populární mýtus

O „požárech fotovoltaiky“ jsme psali na konci zimy. Že to je mediálně vděčné téma, ačkoli podle dat hasičů solární systémy způsobují pouhý zlomek požárů – za ty navíc může ve většině případů laická montáž. Přišlo léto a fotovoltaika je doslova žhavé téma. Dokonce už se psalo i o výbuchu. Skutečnosti, že to s tím požárem v Náchodě bylo trochu jinak, se už samozřejmě média věnovala o dost méně. Proto se k tématu soláry a oheň vracíme my.

Přehledný obsah článku:

  • Způsobila výbuch v Náchodě fotovoltaika?
  • Může fotovoltaika vybuchnout? 
  • Kvůli hysterickým titulkům změní hasiči svoje svodky
  • Jak často hoří v Česku fotovoltaika? 
  • České pojišťovny řeší „jednotky požárů fotovoltaiky“ za rok
  • Co způsobuje požáry solárních panelů? 
  • Proč si vybrat realizaci FVE přes Domy sobě

Způsobila výbuch v Náchodě fotovoltaika?

Ihned po výbuchu se média předháněla v co nejdramatičtějších titulcích. A bohužel ne jen ta bulvární – „Rodina si dala na střechu solární panely. Dům kvůli nim vybuchl.“ „​​Na Náchodsku vybuchl dům. Na vině má být vadná fotovoltaika.“ A podobně. Vyšetřování samozřejmě ukázalo, skutečnost byla jinde. Fotovoltaiku si po částech nakoupil a poskládal pan domácí. Následně všechno sám zapojil (na tom přece není co zkazit a je škoda vyhazovat peníze za odbornou firmu). Amatérsky si poskládal dokonce i záložní baterii, což se v tomhle případě ukázalo jako hlavní problém. Hořelo tedy kvůli fušeřině. Že se jednalo o solární systém, s požárem vcelku nesouviselo. 

Může fotovoltaika vybuchnout? 

Unikátní je, že požár domu v Náchodě vznikl podle závěrů vyšetřování hasičů skutečně kvůli záložní baterii, ze které se uvolňovaly hořlavé plyny, které pak nejspíš ve větší koncentraci vybuchly. Takže jak zní reálný popis situace? Neodborně zapojená elektroinstalace a laicky sestavená baterie (z náhodně pospojovaných článků bez jakýchkoli bezpečnostních prvků) způsobily požár, kvůli kterému došlo k explozi hořlavých plynů. Které unikly právě z toho podomácku vyrobeného akumulátoru (LiFePO4 články). Co si ze závěrů šetření odnést? Pokud by fotovoltaiku zapojovala spolehlivá firma, která by použila běžný akumulátor s několikerou úrovní zabezpečení, tak téměř na 100 % ne. Respektive, nic podobného ještě nikdo nezdokumentoval. I proto hasiči původně předpokládali, že v místnosti vybuchla nějaká tlaková nádoba. Bojler, plynová lahev apod. S případem tak špatně sestavené baterie, že uvolňovala plyny, které pak také skutečně vybuchly, se ještě nesetkali.

Podomácku a bez jakýchkoli bezpečnostních předpisů sestavená baterie uvolňovala hořlavé plyny, které následně vybuchly a způsobily demolici v rozsahu, která původně vedla hasiče k teorii, že v místnosti musela být tlaková nádoba.

Kvůli hysterickým titulkům změní hasiči svoje svodky

Senzacechtivé zpravodajství, které nejen nečeká na výsledky vyšetřování, ale u jakéhokoli požáru s fotovoltaikou v domě ihned označí solární systém za příčinu, vede hasiče ke změně způsobu informování o zásazích. Tiskový mluvčí Hasičského záchranného sboru Martin Kavka uvádí, že doposud šlo zejména o informativní popis zásahu, jako v případě každého jiného požáru. Ať už oheň zasáhl solární panely, kabeláž, baterii nebo jakoukoli jinou část instalace, v zápisu se objevila fotovoltaika. S ohledem na snahu médií vytáhnout ze svodek co největší drama ale hasiči informace o výjezdech změní. Zprávy o zásazích budou specifikovat, zda fotovoltaika v objektu prostě jen shořela, nebo jestli je podezření, že byla původcem. Plus také, o jakou součást technologie jde. Solární panely totiž skutečně nehoří. A pravděpodobnost, že by za standardních okolností způsobily požár nebo dokonce výbuch, je v podstatě úplně nulová.

Jak často hoří v Česku fotovoltaika? 

Podrobně jsme o požárech fotovoltaiky psali v článku Fotovoltaika v ČR způsobí zlomek požárů. Tady proto už jen stručné shrnutí: Za minulý rok hasiči v ČR evidují 17 757 výjezdů k požárům, z nichž fotovoltaiky se týkalo 64 z nich. Jinými slovy, fotovoltaika se loni v rámci celé republiky objevila v souvislosti s požárem v 0,36 % případů. I tohle mizivé procento je ale nutné vydělit pěti, protože v pouhých 13 případech má podle hasičů FVE na vzniku ohně přímý podíl. A protože v máme Česku zhruba 150 000 solárních elektráren, snadno si spočítáme, že loni požár způsobilo 0,008 % z nich. 

České pojišťovny řeší „jednotky požárů fotovoltaiky“ za rok

Podobná čísla je možné získat i od českých pojišťoven. Všechny se shodují, že požáry fotovoltaiky nepředstavují výjimečný problém. ČSOB pojišťovna například dlouhodobě eviduje několik jednotek případů ročně, a to včetně drobnějších škod, ke kterým ani majitelé nevolali hasiče, takže nejsou v jejich statistice. „Ve většině případů požáry nebyly zapříčiněny komponentem samotného zařízení, ale z důvodu pochybení montážní firmy (nedodržení montážních návodů, doporučení výrobců atd.). Samotná technická závada byla zatím vyloučena, nebo nebylo možné přesně zjistit příčinu,“ říká konkrétně její mluvčí Petr Milata. 

„Ve většině případů požáry nebyly zapříčiněny komponentem samotného zařízení, ale z důvodu pochybení montážní firmy.“

Co způsobuje požáry solárních panelů? 

Můžeme jen zopakovat, co říkají odborníci: solární panely nehoří. Pokud tedy dojde přímo v rámci instalace ke vzniku požáru, může to mít v podstatě jen několik důvodů:

  • Neodborná instalace – Ta může způsobit přehřívání nebo dokonce zkrat. Důvodem požáru může být i špatně zvolené umístění v hořlavém prostředí.
  • Nedostatečná údržba správně zapojené fotovoltaiky. Jde typicky o stárnoucí kabeláž, znečištěné „živé“ spoje instalace, poškození bezpečnostních obalů či izolací apod. 
  • Závada součásti fotovoltaiky – I zde ale může jít často o zanedbanou údržbu, protože už pohledové kontroly instalace a kontrola fungování odhalí řadu závad předem. 

Ve všech třech případech jde tedy primárně o nedostatečnou odbornost při instalaci nebo následné údržbě fotovoltaiky. Dochází samozřejmě i k technickým závadám na dokonale zapojené fotovoltaické elektrárně, ale požár to způsobí podobně výjimečně, jako když vám doma začne zničehonic hořet televize. Jinými slovy – že vám správně instalovaná fotovoltaika zapálí dům, se skutečně nemusíte bát. Pravděpodobnost je stejná, jako že vyhoříte od jakékoli jiné elektroniky. 

Proč si vybrat realizaci FVE přes Domy sobě

Domy sobě jsou v ČR už několik let jediná služba, která se zaměřuje výhradně na fotovoltaiku a další úsporné služby pro bytové domy. Máme tedy i největší zkušenosti s tím, jak solární elektrárnu zabezpečit pro případ požáru. V případě bytových domů je ostatně potvrzení Hasičského záchranného sboru ČR jedním z hlavních povolení, bez kterých se fotovoltaika pro SVJ ani instalovat nedá. Máme na kontě desítky dokončených i rozpracovaných realizací po celé republice a dokonale profesionálním servisem si můžete být 100% jisti. Patříme také v rámci firmy PT Koncept do skupiny firem pod značkou Veolia, takže máme i pevné finanční zázemí a nežijeme od zálohy k záloze. Naše řešení jsou spolehlivá, trvanlivá a poctivá. Co slíbíme, to splníme. 

Začněte šetřit se solární energií co nejdříve. Celý proces realizace trvá u bytových domů 4–7 měsíců. Ale kolik by mohl ušetřit právě váš dům, co zjistíte zdarma a do 24 hodin díky naší nezávazné poptávce.  

Nebo si alespoň objednejte náš newsletter. Budete mít vždycky nejlepší přehled, co je ve světě fotovoltaiky nového.