BLOG
3.9.2024

Fotovoltaika zdražuje energie, tvrdí dodavatelé. Pravda je taková, že je připravuje o zisk

Klasické zdroje energie jsou čím dál nevýhodnější. Cena komodit může i klesat, ale rostou poplatky okolo. Podle energetických gigantů za to může zájem o solární energii, která je z jejich pohledu nesystémová a nutí je k inovacím. Jaká je realita? Inovace jsou třeba, ale jen proto, že monopol fosilních zdrojů je pryč. Dávno jsou dražší pro firmy a pomalu zdražují i pro domácnosti. Takže platí, že šetřit určitě není problém. Stačí udržitelné zdroje sami využívat.

Přehledný obsah článku:

  • Vážně jsou hlavním problémem české energetiky solární panely? 
  • Opravdu už ČR vyrábí fotovoltaikou přehnané množství energie?
  • Skutečně jsou české elektrárny v nouzi kvůli fotovoltaice? 
  • Jaká jsou základní pravidla pro fotovoltaiku v ČR?
  • V Německu díky fotovoltaice šetří všichni. Včetně elektráren
  • ČR skutečně čeká další solární boom – u bytových domů
  • Proč si vybrat instalaci fotovoltaiky od Domů sobě?
  • O spolehlivosti vás přesvědčí naše realizace

TIP: Objednejte si nezávaznou nabídku fotovoltaiky zdarma a do 24 hodin

Vážně jsou hlavním problémem české energetiky solární panely? 

Na část lidí dramatické články o tom, jak solární, větrné a další udržitelné zdroje energie zdražují elektřinu, asi fungují. (Impozantní soubor stížností na solární energii najdete třeba zde.) Nejspíš proto, že skutečně v průběhu let za to samé platí víc a víc. Na druhé straně je ale stále větší část dalších, kteří udržitelné zdroje sami používají a díky tomu každý měsíc za energie šetří. A uspoří tím víc, čím jsou klasické fosilní zdroje energie méně výhodné. Zatímco v Německu modernizovali rozvodnou síť a pořídit si fotovoltaiku není žádný problém, takže na výhodnosti udržitelných energií může vydělávat opravdu každý, u nás zatím energetické firmy hlavně brečí, že jim končí monopol. 

„Štve vás, že elektřina zdražuje? Přejděte na udržitelné zdroje a vydělejte na tom. Stále dražší fosilní zdroje zrychlují návratnost investice do těch alternativních.“

Opravdu už ČR vyrábí fotovoltaikou přehnané množství energie?

Média nedávno citovala předsedu Rady ERÚ (Energetický regulační úřad) Stanislava Trávníčka: „Nejmenší zdroje do 10 kilowatt v prvním pololetí vyrobily ze všech kategorií fotovoltaik nejvíce elektřiny, přes 584 GWh.“ Když z toho uděláme odhad za rok, je to cca 1,1 TWh. Při aktuální ceně (a vezmeme to velkoryse) cca 4,5 Kč za kWh to znamená, že si Češi v domcích vyrobí za rok elektřinu asi za 5 miliard. Ačkoli je to v balíku cca 380 miliard Kč za roční objem výroby zlomek, energetické firmy ušlý zisk evidentně mrzí. A trápí je výhled na budoucnost. Říkáte si, proč je státní úřad na jejich straně? Není. Jenom se slova předsedy ERÚ podařilo vytrhnout z kontextu tiskové zprávy. Stanislav Trávníček v ní kategorii malých fotovoltaik naopak chválí a meziroční nárůst kapacity i produkce označuje za působivý. Přesvědčit se můžete zde.  

Skutečně jsou české elektrárny v nouzi kvůli fotovoltaice? 

Další „argument“ proti výrobě elektřiny pomocí solární panelů, který většinoví výrobci používají, je kolísavá výroba. Podíl solárních zdrojů už prý zásadně hýbe trhem, protože za příznivého počasí nabízejí dramatické objemy levné energie, takže tzv. spotové (aktuální) ceny elektřiny padají do záporu a elektrárny prý vlastně doplácí na to, že vyrábějí. Jaká je realita? 

Jaká jsou základní pravidla pro fotovoltaiku v ČR?

  • Výkupní ceny energií jsou u nás tak nevýhodné, že vyrábět na prodej nemá ekonomický smysl, což ví kdokoli, kdo má v ČR fotovoltaiku a chtěl by s tím teď začít. My sami jsme tomuto tématu věnovali několik článků – například Na přetocích nevyděláte. 
  • Drtivá většina fotovoltaických instalací je proto optimalizovaná na vlastní spotřebu, ideálně za využití baterie, která pomůže přes den akumulovat energii, aby ji bylo možné použít večer. Tak totiž člověk skutečně zmíněné 4,50 Kč za kWh ušetří. Kdyby tu kWh chtěl prodat do sítě, dostane (podle odběratele, tarifu, smlouvy atd.) výrazně méně. 
  • A nakonec, jakmile máte FVE plánovanou s přetoky (nadvýrobou) distributor vám ji dost pravděpodobně ani nepřipojí do sítě. Problém s připojitelností se u nás zatím příliš nemění, takže pro více informací můžete mrknout na náš starší článek. Takže mluvit o nějakém zásadním ovlivňování energetické sítě fotovoltaikou jde opravdu těžko. 
„Odprodej přebytků elektřiny je v ČR ekonomicky nevýhodný. Nemluvě o tom, že fotovoltaiku s přebytky může být problém už jen připojit do sítě.“

V Německu díky fotovoltaice šetří všichni. Včetně elektráren

Často zmiňujeme Německo, které je evropská špička ve využívání udržitelných energií. Spousta věcí porovnávat nejde. Ale zrovna přizpůsobivost tradičních výrobců energií rozhodně ano. V Německu si může fotovoltaiku připojit kdokoli. A protože stát dotuje výkupní ceny (na rozdíl od instalace, jako u nás), vyděláte dokonce i na malinké FVE ze supermarketu na balkon (Viz náš článek tady.)

Situace je taková, že podle posledních čísel vyprodukuje Německo víc energie pomocí obnovitelných zdrojů (soláry, větrné a vodní elektrárny BEZ jaderných zdrojů) než využitím fosilních paliv. Přesto si s tím energetické firmy poradí. Samy se na tom totiž zásadně podílí. U nás je podíl alternativních zdrojů něco málo přes 14 % (přitom solární panely jsou okolo pouhých 4 %), Temelín a Dukovany dodají zhruba 40 % a téměř celý zbytek jsou fosilní paliva. Není divu, že českým energetickým firmám leží alternativní zdroje v žaludku. 

Přehled energetického mixu České republiky. Objem všech udržitelných zdrojů je asi 14 procent, fotovoltaika samotná má v celkovém součtu téměř zanedbatelná 4 procenta. Tohle je tedy to ohrožení českých elektráren? Zdroj: ERÚ

ČR skutečně čeká další solární boom – u bytových domů

Pokud jsou pro české energetické firmy problém fotovoltaické elektrárny u rodinných domů, čeká je mnohem větší výzva. Více než polovina Čechů bydlí v bytových domech. A paneláků, činžáků a bytovek je u nás přes 200 000. Drtivá většina z nich přitom fotovoltaiku teprve objevuje, protože legislativa u nás zaspala nejméně desetiletí a sdílená energetika se kvůli tomu teprve rozjíždí.

Jakmile se solární panely začnou šířit i na bytové domy, které podle reálných dat z provozu mohou fotovoltaikou bez problémů pokrýt celoročně zhruba 65 % spotřeby elektřiny a ušetřit kombinací fotovoltaiky a sloučení odběrných míst až 50 % nákladů na elektřinu, bude to pro klasické výrobce energií mnohem zásadnější problém. Možná by stálo za to s novou situací pracovat. Ne brečet po starých dobrých časech. 

Proč si vybrat instalaci fotovoltaiky od Domů sobě?

Pokud bydlíte v bytovém domě nebo jste dokonce ve vedení SVJ či bytového družstva, určitě už jste o výhodách fotovoltaiky slyšeli, nebo dokonce přemýšleli. Rychlá návratnost okolo 5–7 let (i díky státní dotaci NZÚ, která pokryje až 50 % nákladů) znamená, že až se vám celá investice vrátí, fotovoltaika bude třeba ještě 30 let vyrábět v podstatě zadarmo. Důležité je pouze najít si spolehlivého partnera, který má dostatek zkušeností a o všechno se postará. 

Domy sobě jsou v ČR už několik let jediná služba, která se na fotovoltaiku a další úsporné energetické služby pro bytové domy zaměřuje výhradně. Specializace přitom znamená nejen reálné zkušenosti, ale také hladký průběh jinak často komplikovaných administrativních jednání. 

O spolehlivosti vás přesvědčí naše realizace

Každou z desítek předaných nebo rozpracovaných realizací Domů sobě si můžete detailněji prohlédnout tady – a to včetně konkrétního rozpisů nákladů, úspor, návratnosti a podílu vyjednané státní dotace z fondu Nová zelená úsporám. Každou realizaci přitom Domy sobě dodávají na klíč, takže nemusíte řešit nejen zmíněnou administrativu, ale ani obavy, že bydlíte zrovna v oblasti s omezenou připojitelností.

Chcete solární panely instalovat i na váš bytový dům? Neváhejte a ozvěte se co nejdříve. Každý měsíc můžete za elektřinu ušetřit 15–25 000 Kč. Objednejte si nezávaznou nabídku zdarma.

Nebo nám alespoň napište e-mailovou adresu, abychom vám mohli posílat náš pravidelný newsletter. Neuteče vám žádná novinka ani akce.