BLOG
11.4.2023

Fotovoltaika v krizi? Návod, jak vybrat spolehlivého dodavatele a nepřijít o zálohu

Boom solární energetiky má nepříjemné pokračování. Desítky firem, které se chtěly svést na možnosti snadného výdělku díky obrovskému zájmu o fotovoltaiku, se postupně dostávají do problémů. Neplní závazky, nebo jsou dokonce před krachem. A berou s sebou bohužel i statisíce na zálohách za FVE, které nejspíš nikdy nebyly schopny realizovat. Nenechte se napálit. Přečtěte si podrobný návod, jak vybrat spolehlivého dodavatele fotovoltaiky.

Přehledný obsah článku:

  • Na co si dát při objednávání fotovoltaiky pozor? 
  • Jak poznat šmejdy? Už podle zálohy!
  • Kde hledat doporučení na realizaci FVE?
  • Jaké zálohy na fotovoltaiku dávají smysl?
  • Problémy s plněním slibů nemají jen nováčci FVE 
  • Co všechno musí instalační firma umět?
  • Proč si vybrat fotovoltaiku od Domů sobě

Vám věřím, chci rovnou nezávaznou nabídku

Na co si dát při objednávání fotovoltaiky pozor?

Podle mluvčího České obchodní inspekce (ČOI) Jiřího Frölicha během roku 2023 dramaticky přibývá stížností na firmy nabízející instalace fotovoltaiky. Na co si zákazníci nejčastěji stěžují? 

  • Na trhu se objevila spousta nových firem, které nemají v oblasti solární energie potřebné know-how a nedokáží si zajistit dokonce ani komponenty k instalaci.
  • Někdy se jedná o firmy, které mají zkušenost s instalacemi FVE technologie, ale nedokáží se postarat o administrativu, která je v tomto případě často zásadní. (Viz náš nedávný článek o problémech s připojitelností do sítě).
  • Jaké papírování dělá nezkušeným firmám největší problémy? Stručně řečeno, jakékoli: špatně vyplňují žádosti, nedodají orgánům kompletní podklady, neumějí zajistit státní dotaci z programu Nová zelená úsporám atd. 
  • ČOI registruje i několik stížnosti na firmy, které sice fotovoltaickou elektrárnu podle smlouvy realizovaly, ale když hned po spuštění přestala fungovat, přerušily kontakt. 

Jak poznat šmejdy? Už podle zálohy!

Až na hraně záměrného podvodu jsou nejen podle ČOI někdy i přehnaně vysoké zálohy. Najdou se firmy, které požadují 80 nebo dokonce 100 % ceny instalace, a to už jako první zálohu. Vymlouvají se přitom na nedostatek fotovoltaických komponent, dlouhé dodací lhůty a podobně. Situace na trhu jim sice dává za pravdu, ale jako argument k vyplacení většiny ceny předem je to úplný nesmysl. 

„Pokud objednáváte fotovoltaiku a firma po vás chce jako zálohu většinu ceny, nic neplaťte a spolupráci okamžitě ukončete.“ 

Řada odborníků otevřeně varuje, že se na trhu objevila řada firem, které čistě zneužívají zájmu o solární energii. Vybírají od zákazníků peníze, ačkoli jsou v oboru nové a často nemají jediný důvod realisticky předpokládat, že budou schopny dodat slíbené objednávky bez problémů. Počítají například i s tím, že když už zakázku dodají, rozhodně to nebude v termínu, takže ji zákazník nebude chtít doplatit. Snaží se proto dostat peníze předem – právě pomocí přepálené zálohy. Řešení pro již poškozené zde bohužel existuje pouze soudní cestou. 

Kde hledat doporučení na realizaci FVE?

Abyste se při výběru fotovoltaické firmy nespálili, je dobré spoléhat na ověřené a profesionální partnery. A nedávat na doporučení náhodných známých nebo dokonce úplně neznámých „odborníků“ z internetu. Tam může každý napsat, co ho napadne. A pokud už naletíte, náprava je extrémně složitá. Kam se tedy obrátit o radu? V České republice jsou minimálně dvě odborná sdružení, jejichž slovo má v aktuální situaci cenu zlata. 

Odborná sdružení fotovoltaiky 

  • Solární asociace je největší profesní sdružení podnikatelů zaměřených na solární energii, produkty a služby. Prosazuje transparentní a férové podmínky pro rozvoj solárních technologií, ale také kvalitu a profesionální standardy. Členy asociace jsou ověřené firmy, mezi které patří i Domy sobě. Podpis Etalonu kvality instalačních firem mj. zavazuje k dodržování kodexu poctivého dodavatele FVE. Etalon najdete zde.
  • Unie komunitní energetiky (UKEN) je zájmová skupina expertů různých oborů, zaměřených na podporu a rozvoj sdílené energetiky. Kromě odborníků z oblasti energií, stavitelství apod. jsou členy i místní samosprávy či organizace zaměřené na životní prostředí. Domy sobě jsou přímo jedním z hlavních partnerů UKEN a podílejí se na tvorbě pravidel pro zvyšování standardu fotovoltaických služeb. 
„Členství v Solární asociaci a partnerství s Unií komunitní energetiky znamenají pro Domy sobě závazek spolehlivosti. Dlouhodobou záruku kvality navíc doplňuje partnerství energetické značky Veolia.” 

Jaké zálohy na fotovoltaiku dávají smysl? 

Ředitel zmiňované Solární Asociace Jan Krčmář za obecný standard považuje dvě zálohy. Přičemž jejich výše ani v součtu samozřejmě nedává 100 % ceny. A navíc byste je měli platit až ve chvíli, kdy máte i nějaké záruky, že vám objednávanou práci nebo služby fotovoltaická firma také dodá. Jak to tedy zhruba chodí?

Rozpis záloh na FVE

  • První záloha se platí při podpisu smlouvy. Její výše může být vcelku běžně 10–40 procent, u Domů sobě při podpisu smlouvy zaplatíte ⅓ ceny.
  • Pokud po vás chce firma jako první zálohu 60 nebo více procent, berte to rovnou jako varování a ideálně v jednání ani nepokračujte. 
  • Druhá záloha je běžná v tzv. druhé etapě, po začátku montáže. Jedná se obyčejně o dalších 10 až 20 procent, a instalační firma tak má k dispozici zhruba ¾ celkové ceny. 
  • Doplatek přijde na řadu po předání hotového díla. 
  • Následně pak naopak můžete očekávat, že vám peníze přijdou. Totiž státní dotace, která se z programu Nová zelená úsporám vyplácí zpětně a může vám pokrýt až 50 % investice do fotovoltaiky. 

Jan Krčmář ještě vysvětluje, že v případě velkých firem a realizací se často zakázka proplácí průběžně. Pokud tedy objednáváte rozsáhlejší instalaci, například fotovoltaiku pro bytový dům nebo firmu, nelekejte se, když bude struktura plateb jiná. Zásadní opět je, že ani v takovém případě po vás solidní firma nebude chtít většinu peněz dřív, než začne cokoli dělat. 

Problémy s plněním slibů nemají jen nováčci FVE

Aktuální česká krize „rychlokvašených“ fotovoltaických firem není mimochodem ojedinělá. A nejedná se ani o polský scénář, ačkoli u našich severních sousedů se podobná situace (ale v ještě horší podobě) objevila už před začátkem roku 2023. Boom zájmu o fotovoltaiku bohužel způsobil podobné vlny zájmu, slibů a problémů i v dalších zemích. A české specifikum není ani v tom, že se s problémy nepotýkají jen nováčci v oboru. I u nás máme několik společností, jejichž strategie byla vždy zaměřená zejména na propagaci a které se investicemi do reklamy dostaly do obecného povědomí zákazníků. Nárůst zájmu pro ně znamenal doslova žně poptávek. Ovšem ve chvíli, kdy je potřeba začít sliby plnit, už reklamní kampaň kapacitu nenahradí. ČOI tedy registruje desítky stížností na nedodržené termíny, přerušení komunikace nebo odkládané řešení problémů nejen u nováčků na trhu. Detailnější přehled problémových firem najdete například tady nebo tady.

„I tzv. zavedené firmy dnes nestíhají dodávky nebo trpí nedostatkem peněz po přehnaných investicích, které se nedaří proměnit na zisk. Nejjistější jsou objednávky u firem se záštitou velkých společností.“ 

Co všechno musí instalační firma umět?

Záleží samozřejmě hodně na tom, jak rozsáhlou zakázku zadáváte. Vzhledem ke složitosti problematiky ale obecně a trvale doporučujeme zadat fotovoltaickou elektrárnu jednomu dodavateli a ideálně od A do Z. Jedině partner zkušený ve všech jednotlivých krocích vám zajistí optimalizovanou fotovoltaiku, která bude fungovat několik desítek let bez zbytečných investic a také s maximální úsporou. Ale abyste měli alespoň nějaký seznam kroků, bez kterých se pořízení FVE neobejde, vybereme ty hlavní z komplexního harmonogramu, který najdete třeba na hlavní stránce webu Domy sobě. Tam jde o rozpis realizace fotovoltaiky pro bytové domy a SVJ, takže pokud řešíte „malou“ FVE, stačí si ověřit základní schopnosti:

Přehled kroků realizace fotovoltaiky 

  • Bezplatná předběžná/indikativní nabídka 
  • Následná podrobná nabídka, kterou už lze použít k podpisu smlouvy
  • Posudek statika, technická prohlídka domu a vytvoření projektové dokumentace
  • Stanovisko hasičů k požární bezpečnosti
  • Schválení žádosti o připojení FVE k distribuční soustavě
  • Žádost o dostupné dotace (Nová zelená úsporám)
  • Kompletní instalace (solární panely + baterie + střídač + rozvody)
  • Nezbytný ovládací software
  • Revize elektroinstalace
  • Předání a uzavření dodávky
  • Následný servisní dohled

Proč si vybrat fotovoltaiku od Domů sobě?

Domy sobě jsou v ČR už několik let jediná služba, která se zaměřuje výhradně na fotovoltaiku a další úsporné služby pro bytové domy. Takže pokud potřebujete solární panely řešit jako sdružení vlastníků, mají pro vás Domy sobě hned dvě výhody: 

  1. Specializaci na bytové domy, a tedy dostatek zkušeností s velkými zakázkami, které jsou standardně 5x až 10x výkonnější, než fotovoltaické elektrárny pro rodinné domky.
  2. Stabilitu a know-how energetického giganta Veolia, který se navíc na podporu udržitelných řešení intenzivně zaměřuje už několik desetiletí. 

A pokud máte obavu, že pro vás bude firma z portfolia mezinárodní korporace drahá, neváhejte vyzkoušet bezplatnou nezávaznou poptávku. Do 24 hodin zjistíte, že je naše cenová nabídka více než konkurenceschopná. Když navíc nekoukáte jen na cenu, ale chcete mít jistotu, že se své fotovoltaické elektrárny přesně podle smlouvy a včas také dočkáte, nemáte moc nad čím přemýšlet. Dejte nám vědět!

Případně si objednejte alespoň náš pravidelný newsletter. Neuteče vám žádná novinka ani akce.