BLOG
23.5.2024

Domy sobě: Pro SVJ jsme především dlouhodobý partner, ne jen firma na instalaci fotovoltaiky

Když si bytový dům pořídí fotovoltaiku na klíč, měly by být položky jako kompletní vyřízení administrativy nebo servisní péče po spuštění samozřejmé. Zkušenosti zájemců o fotovoltaiku z řad SVJ jsou ale bohužel jiné. Lákavý segment s velkými zakázkami pro desítky bytů naráz láká i spoustu nezkušených nebo dokonce nepoctivých firem. Domy sobě proto poskytují nejen realizace, ale nabízejí výborům SVJ i rozsáhlé poradenství.

Přehledný obsah článku:

  • Výbory SVJ vědí, co chtějí. Potřebují ale důvěryhodného partnera s odbornou expertizou
  • Jaké nadstandarní služby Domy sobě výborům SVJ nabízejí?
  • Které služby mimo fotovoltaiku oceňují SVJ nejvíce?
  • Co u fotovoltaiky znamená dlouhodobé partnerství?
  • Co je to energetický management fotovoltaiky a proč ho chtít?
  • Co obsahují balíčky služeb energetického managementu? 
  • Potřebuje vaše SVJ poradit s úvěrem nebo se bojíte neplatičů? 
  • Proč si vybrat realizaci FVE přes Domy sobě

Chci rovnou nezávaznou nabídku fotovoltaiky pro SVJ

Výbory SVJ vědí, co chtějí. Potřebují ale důvěryhodného partnera s odbornou expertizou

„Na fotovoltaiku pro bytové domy se specializujeme úplně od začátku a setkali jsme se možná už se stovkami výborů SVJ, kterým jsme nějakým způsobem pomohli nebo pomáháme. A není to vždycky hned instalace fotovoltaiky. SVJ často prostě potřebují odbornou konzultaci, která jim umožní lépe si vybrat nejlepší nabídku,“ vysvětluje ředitel společnosti Domy sobě Stanislav Gaj.  

Jaké nadstandarní služby Domy sobě výborům SVJ nabízejí?

Konzultační služby, které Domy sobě poskytují, nejsou podle ředitele přesně vymezené. Jak uvádí, výbory SVJ obyčejně velice přesně vědí, proč fotovoltaiku pro bytový dům chtějí. Mají představu o investici i dosažitelných úsporách, ale potřebují prokonzultovat praktické záležitosti, o kterých je těžké se v popularizačních médiích komplexně a přitom srozumitelně dočíst. Zkrátka platí, že do investice spojené s fotovoltaikou se nikdo nepustí jen proto, že „fotovoltaika je dneska móda,“ jak někdy argumentují kritici solární energie. Naopak. 

Které služby mimo fotovoltaiku oceňují SVJ nejvíce? 

  • Tipy na ověřené firmy, které mohou poskytnout například i profesní organizace jako Solární asociace nebo Unie komunitní energetiky (UKEN).
  • Konzultace konkurenčních nabídek, pokud si SVJ není jisté, které parametry jsou pro rozhodnutí zásadní. Cena obyčejně nebývá nejlepší ukazatel.
  • Příležitost pozvat si produktového manažera fotovoltaiky na schůzi SVJ, který na místě zodpoví i zapeklité dotazy na solární panely či další úsporné technologie.
  • Domy sobě neřeší jen technickou stránku věci – majitelé bytů se mohou na schůzi SVJ detailně doptat i na ekonomické výhody solárních energetiky, včetně možnosti dalších úspor pomocí sloučení odběrných míst.
  • Kromě fotovoltaiky Domy sobě nabízejí i další energeticky úsporné služby včetně dálkových odečtů, bezpečnostních čidel apod.  
„SVJ se často rozhodnou pro fotovoltaiku od nás. Ale to není důvod, proč Domy sobě poradenství poskytují. Pokud by investice nedávala ekonomicky smysl, poradíme vám začít třeba se zateplením. Veolia nám poskytuje stabilitu a nemusíme se vrhat do každé zakázky. Ale co už slíbíme, to splníme.“

Co u fotovoltaiky znamená dlouhodobé partnerství?

Od firmy, která vám instaluje fotovoltaiku, se dnes obecně očekává kvalitní realizace a předání spolehlivě fungující fotovoltaické elektrárny. Segment solární energie pro bytové domy ale vyžaduje mnohem komplexnější servis. Výbory SVJ mají hromadu jiných (i svých) starostí a nikdo z nich nemá většinou čas nebo chuť stát se správcem solární technologie. I proto Domy sobě nabízejí možnost vybrat si po úspěšném spuštění a předání fotovoltaiky také z balíčků tzv. energetického managementu – což jsou dlouhodobé služby kolem dodané technologie. Zajišťují nejen standardní péči, ale také dlouhodobý dohled spojený s trvalou optimalizací systému, aby poskytoval co nejvyšší výkon (a úspory) co nejdéle. 

Co je to energetický management fotovoltaiky a proč ho chtít?

Správná a spolehlivá instalace je jedna věc. Protože vám ale má fotovoltaika šetřit peníze a zpříjemňovat život desítky let, možná ještě důležitější je péče a odborný dohled. Detailní popis najdete v článku Co je to energetický management? Zajistí vám dlouhodobě nejvyšší úspory na energiích. Tady zmíníme jen jeho základní prvky – se zaměřením na to, co Domy sobě poskytují automaticky, ačkoli u většiny jiných firem by se jednalo o vysoký nadstandard. Kdyby se vám to nechtělo moc studovat, tak pro zajímavost – záruční servis Domy sobě poskytují nejen na instalaci, ale i na jednotlivé komponenty. Když vám tedy najednou přestane fungovat střídač, nemusíte řešit záruku s výrobcem. Až do vyřešení se o všechno postarají Domy sobě. 

Co zajistí energetický management v praxi?

Energetický management je dlouhodobá péče o všechno kolem spotřeby energií. S cílem maximálně snížit vaše náklady. A to jak co nejefektivnějším využíváním instalovaných technologií a jejich průběžnou optimalizací, tak dlouhodobou péčí o správnou funkčnost a pravidelnými kontrolami všech prvků. Ať už pomocí automatizace, dálkových čidel nebo údržbou a servisem přímo na místě. Energetický management pro vás znamená i desítky let bez starostí o to, zda pro úspory děláte maximum. Za drobný měsíční poplatek máte kdykoli jistotu okamžitého řešení problémů. Prevence se přitom vyplácí úplně stejně, jako pravidelné návštěvy lékaře – ušetří vám mnohem vyšší náklady na řešení havárií, vážných poruch apod.

Co obsahují balíčky služeb energetického managementu? 

Už základní balíček Standard zajišťuje dlouhodobou péči o nejdůležitější součásti vašich úsporných technologií a optimální nastavení úspor. Ovšem už malý nárůst ceny za balíčky Komfort nebo Prémium může přinést díky pravidelnější péči a okamžitým zásahům v případě nouze výrazně vyšší efektivitu a celkový objem úspor.

Potřebuje vaše SVJ poradit s úvěrem nebo se bojíte neplatičů?

Péče od A do Z znamená opravdu komplexní služby. Drtivou většinu služeb poskytují Domy sobě přímo. Jako součást společnosti Veolia má ale firma i mimořádně široké zázemí, které mohou její zákazníci využívat také. Např. kontaktní linka není dostupná jen v pracovní dny a v pracovní době, jak je standardem i pro relativně velké firmy. Jakmile máte některý z balíčků, je vám k dispozici přímo linka péče Veolia (info@veoliaenergie.cz nebo tel: 800 800 860), a to 7 dní v týdnu, 24 hodin denně. Další služby vám Domy sobě pomohou řešit pomocí ověřených smluvních partnerů:

  • Vyřízení úvěru, které vám umožní pořídit si fotovoltaiku, i když vaše SVJ nemá právě pohromadě peníze na celou úvodní investici.
  • Zajistíme vám možnost online hlasování SVJ pomocí speciální aplikace pro bytové domy. 
  • Dokážeme vám zajistit i pojištění nemovitosti nebo jeho úpravu na základě zvýšení hodnoty celého domu po instalaci.
  • Spolu s našimi odbornými partnery se postaráme se o údržbu i pravidelný servis vaší solární instalace.
„Soud letos potvrdil, že pokud někteří z nájemníků neplatí za služby, jejichž příjemcem je SVJ, může ho sdružení vlastníků od dané energie „odstřihnout“. V případě sloučení odběrných míst to tedy platí i pro elektřinu.“ 

Proč si vybrat realizaci FVE přes Domy sobě

Domy sobě jsou v ČR už několik let jediná služba, která se zaměřuje výhradně na fotovoltaiku a další úsporné služby pro bytové domy. Takže pokud potřebujete solární panely řešit jako sdružení vlastníků, mají pro vás Domy sobě hned několik výhod: 

  • Specializaci na bytové domy, a tedy dostatek zkušeností s velkými zakázkami, které jsou standardně 5x až 10x výkonnější, než fotovoltaické elektrárny pro rodinné domky.
  • Kromě úspory na elektřině pomocí solární energie vám nabízíme i unikátní řešení sloučení odběrných míst, které vám ušetří také na poplatcích spojených s distribucí elektřiny, na jejichž výši nemá žádné šetření spotřebou vliv.
  • Získáte s námi stabilitu a know-how energetického giganta Veolia, který se navíc na podporu udržitelných řešení intenzivně zaměřuje už několik desetiletí.

 

Začněte šetřit se solární energií co nejdříve. Celý proces realizace trvá u bytových domů 6–9 měsíců. Ale kolik by mohl ušetřit právě váš dům, co zjistíte zdarma a do 24 hodin díky naší nezávazné poptávce.  

Nebo si alespoň objednejte náš newsletter. Budete mít vždycky nejlepší přehled, co je ve světě fotovoltaiky nového.