BLOG
12.6.2024

Díky čemu jsou Domy sobě specialista na fotovoltaiku a úsporné technologie pro bytové domy?

Neděláme fotovoltaiku pro všechny. Jsme naopak jediná firma v ČR, která se zaměřuje na úsporné technologie výhradně pro bytové domy. Realizace pro SVJ jsou přitom i kvůli složité administrativě náročné a každá předávka byla zpočátku velká sláva. Specializace ale pomalu ukazuje své výhody. Aktuálně máme desítky předaných a běžících projektů, jsme partnerem profesních organizací, podílíme se na legislativě ke sdílení energií a naše zkušenosti slouží ke vzdělávání odborné i široké veřejnosti. Naposledy na Akademii pro bytové domy.

Přehledný obsah článku:

  • Domy sobě – specialista na fotovoltaiku pro SVJ
  • Výhody fotovoltaiky násobí naše online aplikace Dominiq
  • Jaké řešení fotovoltaiky pro SVJ si vybrat? 
  • Pořiďte si sloučené odběrné místo a každý byt ušetří tisíce ročně
  • Data z předaných realizací ukazují jasně – fotovoltaika funguje
  • Videozáznam prezentace v rámci Akademie pro bytové domy
  • Proč si vybrat instalaci fotovoltaiky od Domů sobě?

TIP: Objednejte si nezávaznou nabídku fotovoltaiky zdarma a do 24 hodin

Domy sobě: specialista na fotovoltaiku pro SVJ

Domy sobě jsou zaměřené na energetické úspory pomocí fotovoltaiky a dalších moderních technologií. Účty za elektřinu dokážeme bytovým domům snížit až o 50 procent – solární energie sníží odběr elektřiny ze sítě a sdružené odběrné místo ušetří na poplatcích, které jsou v drtivé většině navázané na odběrná místa u bytů. Naše bezdrátová čidla zajistí nejen vyšší bezpečnost v domě, kontrolu možných úniků nebo požární ochranu, ale i dálkové odečty vody a tepla. V rámci energetického managementu se postaráme o měsíční a roční rozúčtování pro byty i předsednictvo SVJ a profesionální údržba a péče o solární technologii zajistí i maximální možný výkon (a tedy úspory) po celou dobu fungování fotovoltaické elektrárny. Naše služby zkrátka instalací fotovoltaiky nekončí. 

„Členství v Solární asociaci a partnerství s Unií komunitní energetiky znamenají pro Domy sobě závazek spolehlivosti. Dlouhodobou záruku kvality navíc doplňuje partnerství energetické značky Veolia.” 

Výhody fotovoltaiky násobí naše online aplikace Dominiq

Chytrá ovládací aplikace, která monitoruje stav instalace a zlepšuje využití fotovoltaiky a optimalizaci úspor, je podle nás pro maximální efektivitu řešení v podstatě nezbytná. Proto máme vlastní online aplikaci Dominiq. Je plně funkční, vyzkoušená v praxi, a průběžně ji navíc neustále vylepšujeme. Už teď dokáže vedení SVJ i jednotlivým bytům přesně zobrazit veškerá data ohledně spotřeby všech energií, a to buď za určité období (klidně na hodinu přesně) nebo průměrně, ve srovnání s průměrem v domě apod. Navíc nejen v odpovídajících jednotkách té které energie, ale také v korunách. Dominiq zařídí veškerá vyúčtování a odečty, spravuje také libovolný počet bezdrátových bezpečnostních čidel, která lze do systému přidávat. Jde prostě o chytrou aplikaci, díky které fotovoltaiku a další úsporné služby využijete na maximum. 

Jaké řešení fotovoltaiky pro SVJ si vybrat? 

Pokud vám nejde o maximální úsporu a chcete prostě jen sdílet elektřinu vyrobenou společnými solárními panely, nabízejí Domy sobě řešení na základě legislativy komunitní energetiky (na jejíž tvorbě a připomínkování jsme se společně s profesními organizacemi jako Unie komunitní energetiky sami podíleli). Jestli byste chtěli pomocí udržitelného zdroje energie a dalších řešení dosáhnout na co nejvyšší úsporu, vyberte si řešení, které kombinuje fotovoltaiku a sloučení odběrných míst. Ušetříte totiž nejenom na elektřině, ale také na měsíčních poplatcích, které s dodávkami elektřiny souvisí a na jejich výši nemá v podstatě žádný vliv ani snaha o snížení spotřeby. „Z reálných zkušeností můžeme říct, že naprosto drtivá většina SVJ má zájem a co nejvyšší úsporu, a proto si vybírají řešení se sloučeným odběrným místem,“ doplňuje ředitel služby, Stanislav Gaj.  

Rozdíl výše úspory typu řešení vidíte jasně na vizualizaci. Fotovoltaika založená na komunitní energetice vám ušetří za elektřinu, jen o málo složitější instalace s využitím sloučeného odběrného místa navíc i za poplatky. A to v řádu tisíců korun ročně na každý byt. 

Pořiďte si sloučené odběrné místo a každý byt ušetří tisíce ročně

Stejně jako se majitelé bytů nezabývají tím, kdo jim dodává vodu nebo odkud se bere teplo v radiátorech, mohou na SVJ přehodit i agendu ohledně dodavatele elektřiny. Každý, kdo se zbaví vlastního odběrného místa, ušetří několik tisíc za rok navíc – zaručeně. Kvůli jednomu či dvěma bytům se změna odběrných míst samozřejmě nevyplatí. Když ale na SOM přejdou všichni, ušetří celý dům rázem několik desítek tisíc za rok. Pro obyvatele se přitom nic nezmění. Pronajaté elektroměry se prostě vymění za nové (v majetku SVJ či bytového družstva), za jejichž používání už se paušál neplatí. Spravedlnost rozúčtování úspor navíc hlídá Dominiq. Zmíněná online aplikace, kterou Domy sobě k fotovoltaice přidávají automaticky.  

„Domy sobě vznikly se záměrem umožnit využívání solární energie i obyvatelům bytových domů. Činžáků, bytovek a paneláků je totiž v ČR přes 200 000 a bydlí v nich více než 50 % populace.“ 

Data z předaných realizací ukazují jasně – fotovoltaika funguje

Podrobně jsme o reálných výsledcích již spuštěných fotovoltaických elektráren pro bytové domy psali v článku Analýza úspor z předaných realizací překračuje očekávání. Proto jenom stručně shrneme, že optimalizace fotovoltaiky podle potřeb jednotlivých bytových domů funguje. Dlouhodobě říkáme, že nejvíce ušetříte na fotovoltaice, která je dokonale optimalizovaná. Z podhledu nákladů a úspor totiž nemá smysl naládovat na střechu maximum solárních panelů a pak řešit co s přetoky, ale vyrábět přesně tolik, kolik víš dům za pomoci záložní baterie spotřebuje. Což také sníží investiční nároky a zrychlí jejich návratnost. Standardní návratnost i přehled základních nákladů a úspor pro každou z desítek našich realizací najdete snadno tady

Zatímco první instalace trvaly i kvůli složité administrativě až nesmyslně dlouho, v posledním roce (i díky nové legislativě) tempo výrazně zrychlilo. Přes léto dokončíme 17 realizací téměř naráz. A další desítky jsou už v běhu. 

Videozáznam prezentace v rámci Akademie pro bytové domy

Kompletní přehled služeb by vystačil na několik článků. Buď si tedy můžete prohlédnout náš blog, nebo si pusťte záznam z vystoupení ředitele Domů sobě Stanislava Gaje v rámci Akademie pro bytové domy – fotovoltaiku pro SVJ a bytová družstva tam rozebral opravdu do detailu. 

Proč si vybrat instalaci fotovoltaiky od Domů sobě?

Na závěr už jen shrnutí – Domy sobě jsou v ČR už několik let jediná služba, která se zaměřuje výhradně na fotovoltaiku a další úsporné služby pro bytové domy. Takže pokud potřebujete solární panely řešit jako sdružení vlastníků, mají pro vás Domy sobě hned dvě výhody: 

  • Specializaci na bytové domy, a tedy dostatek zkušeností s velkými zakázkami, které jsou standardně 5x až 10x výkonnější, než fotovoltaické elektrárny pro rodinné domky.
  • Stabilitu a know-how energetického giganta Veolia, který se navíc na podporu udržitelných řešení intenzivně zaměřuje už několik desetiletí. 

Začněte šetřit se solární energií co nejdříve. Celý proces realizace trvá u bytových domů 6–9 měsíců. Ale kolik by mohl ušetřit právě váš dům, co zjistíte zdarma a do 24 hodin díky naší nezávazné poptávce.  

Nebo si alespoň objednejte náš newsletter. Budete mít vždycky nejlepší přehled, co je ve světě fotovoltaiky nového.